Пређи на главни садржај

Stop znojenju!




Leti gotovo da nema osobe bez problema sa znojenjem! Kritične tačke su stopala i pazuh, pa smo u situaciji da se suočimo sa neprijatnim mirisima i ružnim tragovima na odeći. 
 

To što je znojenje prirodan proces kojim se reguliše telesna temperatura, za slabu je utehu, treba nešto preduzeti!
Znojenje je prirodan proces kojim se ljudsko telo hladi i oslobađa viška toplote. Voda u obliku znoja isparava na površini kože, pa tako za sebe veže toplotu iz okoline i hladi telo. Tokom jednog dana odrasla osoba u proseku izluči oko sedam decilitara znoja, a u ekstremnim slučajevima znojenjem se može izlučiti i preko dve litre na sat. Znoj je hemijski u najvećem delu voda i so, a sadrži i elektrolite, koji pomažu u regulaciji ravnoteže tečnosti koje se nalaze u organizmu. Izgubljenu tečnost treba nadoknaditi kako u metabolizmu ne bi došlo do većih poremećaja, obično sa osam čaša vode na dan u normalnim uslovima. Ta se količina povećava u ekstremnim uslovima bolesti, povišene temperature, dijareje i slično.
Sveže izlučeni znoj je bezbojna tečnost bez mirisa, a tek delovanjem bakterija sa površine kože dobija neprijatan miris. Neki se ljudi pojačano znoje, a da za to i nema posebnih razloga. Osim spoljašnje toplote, fizičkog rada, nervoze ili stresa, na miris znoja može uticati više faktora - hrana, piće, raspoloženje, lekovi, hormoni itd.
Dezodoransi ili antiperspiranti
Naučnici se već više od sto godina bave pronalaženjem i usavršavanjem sredstva kojim bi se sprečile neželjene posledice znojenja, prvenstveno neprijatan miris. Na tržištu postoji bezbroj preparata, čijom se redovnom upotrebom, u kombinaciji sa svakodnevnim higijenskim navikama, može učiniti mnogo.
Prilikom izbora, najvažnije je rukovoditi se činjenicom da postoje dve vrste sredstava, dezodoransi i antiperspiranti. Ovi prvi ne sprečavaju znojenje, već samo prekrivaju neprijatan miris znoja ostavljajući svoj, prijatan mirisni trag. Za razliku od njih, antiperspiranti probleme rešavaju u samom korenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, te na taj način zaustavljaju znojenje. Ipak, oni se ne preporučuju osobama osetljive ili iritirane kože, jer bi je dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebalo da koriste dezodoransne kreme, koje su nežnije prema koži.

Ako se preterano znojite
- Nosite isključivo prozračnu odeću od prirodnih materijala.
- Redovno depilirajte, to jest odstranjujte dlačice ispod pazuha, na kojima se skupljaju „dodatne“ bakterije.
- Izbegavajte ili znatno smanjite cigarete, kafu, alkohol i jake začine, kao i namirnice koje utiču na miris znoja, recimo, beli i crni luk, špargle i plodove mora.
- Redovno se opuštajte, jer stres izazvan strahom ili ljutnjom pospešuje znojenje.

Čajevi mogu da pomognu
Šta je normalno znojenje, teško je definisati, jednostavno, neki se ljudi znoje manje, neki više. Ukoliko smatrate da se preterano znojite i to već počinje da vam smeta ili stvara osećaj neprijatnosti, možete pokušati da smanjite znojenje pomoću ovih prirodnih preparata.
- U čaj od kamilice iscedite sok od pola limuna i dodajte tri kašike šećera. Pije se uveče pre spavanja.
- S pola litre ključale vode prelijte dve kašike čaja od žalfije ili lavande. Procedite nakon 10 minuta. Pijte dve šolje čaja nakon glavnih obroka pet dana.

Nataša Lazović

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.