Пређи на главни садржај

Opasna bakterija u kravljem mleku?



Potpuno novi soj na lekove otporne MRSA superbakterije je utvrđen u kravljem mleku i kod ljudi u Britaniji i Danskoj, ukazuje danas objavljena britanska studija.

Dosad neviđena varijanta te bakterije "potencijalno predstavlja problem za javno zdravlje", ističe Mark Holms, viši predavač preventivne veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, a prenosi AFP. 

U studiji se ističe da novootkrivena MRSA ne predstavlja opasnost za konzumente pasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, ali da bi ljudi koji rade sa stokom mogli da budu izloženi riziku. 

Nazvana "bakterijom koja jede meso", na meticilin rezistentna stafilokoka aureus (MRSA) se pojavila kao velika pretnja u bolnicama širom sveta, predstavljajući potencijalnu smrtnu opasnost ako se njome zaraze rane pacijenata. 

Zasad još ne može da se kaže da li su u ovom slučaju krave zarazile ljude ili su ljudi zarazili krave, ističe Holms, dodajući da je bezbedno piti pasterizovano mleko ili jesti govedinu, kao i da se u procesu pravljenja sira "u principu uništava većina bakterija". 

Holms navodi da najveću brigu izaziva mogućnost da novi soj MRSA bakterije bude tradicionalnim genetskim testiranjem pogrešno identifikovan kao podložan lečenju antibioticima, što znači da bi ljudi mogli da dobiju pogrešne lekove. 

Britanski tim se suočio s novom MRSA bakterijom istražujući mastitis - ozbiljno oboljenje koje pogađa i mlečne krave. Utvrdili su MRSA bakteriju s istim mutiranim genom u 13 od 940 uzoraka iz 450 stada jugozapadne Engleske. 

Testiranjem na ljudima lečenim od MRSA bakterije, otriven je isti novi soj u 12 slučajeva u Škotskoj, 15 u Engleskoj i 24 u Danskoj.



Izvor:Tanjug

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.