Пређи на главни садржај

Crna tajna



Čokolada predstavlja komponentu brze hranekoju nutricionisti i nepreporučuju ali i postoji činjenica koja se ne može poreći a to je da je to hrana sa visokim sadržajem masti i koncentrovanog šećera. Ali,posebne vrste čokolade unete u manjim količinama mogu biti i te kako korisne!

                                             


Čokolada kao lek


Kakao se već vekovima koristi u humanoj ishrani. Dobija se usitnjavanjem i mlevenjem zrnca biljnog porekla(Theobromin cocoa) pa se zbog toga smatra predstavnikom tamnog povrća. Kakao se u početku koristio kao dodatak toplim napicima,a u novije vreme je nezamenljiv dodatak skave iole čokolade. Sa stanovišta pravilne ishrane u tamnom povrću,pa i čokoladi, nalaze se aktivne materije (flavonoidi,procijanidi,katehini) koji deluju blagotvorno na organizam čoveka.

Studije su pokazale da smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja,snižava nivo holesterola ali je ovaj efekat dosta izrazitiji kod pacjenata sa izrazito velikom hipertenzijom. Uspešno i do 10% snižavaju LDL i na taj način dolazi do poboljšanja aterosklerotnog indexa i pritom smanjuje rizik od od komplikacije uznapredovale ateroskleroze.

Najbolji rezultati se postižu sa sadržajem kakao mase preko 65% koja je poznata kao crna čokolada. I izvesno je da čokolada se ogleda u poboljšanju endotelne funkcije krvnih sudova i smanjuje aktivnost krvnih pločica (trombocita)i generalno smanjuje veličinu već postojeće upalne reakcije.Što u prevodu znači da crna čokolada deluje slično aspirinu. Minimalna terapiska doza čokolade je 40gr,a efekat se postiže dva sata nakon konzumacije a bioraspoloživost varira u zavisnosti od ostale hrane.


Koju čokoladu kupiti?

Crna čokolada sadrži više flavonoida i najmanje 8 puta više  sadržaja flavodoida  u odnosu na jagode i slična voća. Zbog toga se preporučuje da se obrati pažnja više na sastva čokolada. Preporučljivo bi bilo da se bira čokolada sa preko 65 % kakao mase koja ima najpouzdaniji efekat od svih vrsta čokolade.
Izbegavajte karamele ,nigat i njima slična čokoladna punjenja koja podižu nivo masti u ogranizmu ,stimulišu napredovanje ateroskleroze i time anuliraju zdrav efekat crne čokolade. I ne zaboravite da crna čokolada ne može da zameni obrok već predstavlja poslasticu na kraju obroka ili alternativu kvalitetnoj užini .

Hrana za dobro raspoloženje

Čovek u funkcionalnom smislu predstavlja jedinstven sistem,i primećeno je da ukupno poboljšanje ćelijskog metabolizma deluje i na psihu čoveka.
Za sve je kriv flavonoid koji je prisutan i koji uklanja štetne produkte (slobodni radikali) nastale tokom sagorevanja hrane. Na taj način smanjuje se štetna oksidacija (korozija) tkiva i olakšava se njegova reparacija. Takođe,flavonoidi,utiču i na oslobađanje endogenih aktivnih sustanci  (endorfini,enkefalini) koji utiču na nervno tkivo,pa samimi tim mogu biti odgovorni i na kreiranje pozitivnog delovanja. 

Коментари

  1. To je moje crno blago bez kog ne mogu da živim.
    Dan bez čokolade je za mene promašen dan! :) #zavisnik ;))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.