недеља, 05. јун 2011.

Bez prženja ribe!



Riba se svrstava u namirnice koje su izuzetno zdrave zbog toga što u sebi sadrže velike količine korisnih
omega-3 masnih kiselina,i tako je veoma pogodna i preporučljiva kod očuvanja zdravlja srca i krvnih
sudova.
Masnije ribe kao što su tunjevina,haringe i losos sadrže veliku količini zdravih masnih kiselina,dok je kod
slatkovidnih riba grgeč,karaš,som,pastrmka,smuđ ova količina nešto smanjena.

Ove zdrave nezasićene  masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi,održavaju krvni pritisak normalnim,
jačaju imuni sistem,smanjuju rizik od zgrušavanja krvi. A kod dece je zabeleženo da jačaju pamćenje i dosta pomažu u procesu poboljšanja učenja.


Po poslednjim istraživanjima nije važno koliko količinski jedemo ribu već i na koji način je pripremamo i preporučuju da se riba na našem jelovniku nađe bar dva put nedeljno.

Naime,prženjem ribe smanjujemo njenu hranljivu vrednost i uništavamo sve ono što je dobro što se u njoj nalazi i samim tim i to utiče na znatno smanjenje supstanci koje utiču pozitivno i štite srce i krvne sudove.

Нема коментара:

Постави коментар