недеља, 01. мај 2011.

Ubrzan metabolizam skraćuje životSposobnost da proždirete kolače i čokolade a da se ne ugojite nije tako dobro kao što zvuči. Naučnici tvrde da ljudi sa brzim metabolizmom žive kraće od onih čije telo sporo sagoreva kalorije.

Eksperimenti na životinjama pokazali su jaku vezu između životnig veka i metabolizma. Životinje koje su trošile energiju veoma brzo živele su kraće, ali nije bilo dokaza da je isti slučaj i među ljudima. Međutim, američki naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje su uporedili brzinu metabolizma i životni vek 652 zdrava Pima indijanca iz Arizone u periodu od 21 godine, piše Dejli mejl.

Merili su koliko brzo njihova tela pretvaraju hranu u energiju za 24 sata, kao i kakva im je brzina metabolizma dok odmaraju - što pokazuje koliko energije telo troši samo na rad srca i pluća. pic


U izveštaju Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma, tim naučnika je tvrdi da Indijanci sa bržim metabolizmom žive kraće.

- Otkrili smo da je viša stopa endogenog metabolizma, što označava količinu potrebne energije koju telo koristi za normalne telesne funkcije, faktor rizika ranije smrtnosti. Ubrzani metabolizam može dovesti do ranijeg oštećenja organa - objasnio je doktor Reiner Džumperts.

Rezultati istraživanja se ne odnose na kalorije koje sagorevamo fizičkom aktivnošću koja ima samo pozitivni uticaj na zdravlje. Gojazne osobe neće primetiti benefite sporog metabolizma, jer su zbog prekomerne težine pod većim rizikom oboljevanja od bolesti srca, raka i moždanog udara, kaže doktor Džumperts. 

Нема коментара:

Постави коментар