Пређи на главни садржај

SOKOVI OD VOĆA




Najvažnije pravilo kod sokova je da se nikad ne meša voće sa povrćem, što znači da pripremate ili voćne ili sokove od povrća. Sokovima od povrća se može dodavati jedino limun, a sokovima od voća paradajz ili krastavac, naravno ako vam se neka od takvih kombinacija dopada. Količine su prilagođene za 2 osobe. Ukoliko nemate u kući blender, voće rendajte ili iseckajte oštrim nožem i umutite mikserom.
Bombaj
* 2 banane
* 2 pomorandže
* 6 urmi
* ½ ananasa
* 1 limun
Oprati i očistiti voće i u blender staviti banane, urme i ananas i dodati sok od limuna i pomorandži. Sve dobro izmiksati. Služiti sa kockicama leda.
Proleće
* ½ kg jagoda (malina)
* 1 kašikica malteksa ili meda
* 2 pomorandže
Oprati i očistiti voće i staviti u blender jagode (maline) i sok od pomorandže. Izmiksati i dodati zaslađivač. Ponovo izmiksati.
Sunce
* 4 veće breskve
* 1 banana
* 2 jabuke
* 1 pomorandža
* 1 kruška
Oprati i očistiti voće i u blenderu izmiksati. Kod pomorandže se koristi samo sok.
Žega
* 4 limuna
* 2 - 3 kapi vanil ekstrata
* 2 grejpfruta
* 2 Kašike malteksa ili meda
* ¼ kašikice cimeta
Limun oprati i iscediti sok. Grejp oprati i dobro oguliti. Iscepkati na režnjeve i izvaditi koštice. Izmiksati u blenderu sa ostalim sastojcima. Služiti sa dosta leda.
Povetarac
* 4 veće breskve
* sok od ½ limuna
* 2 jabuke
* malo cimeta
Voće oprati i očistiti. Staviti u blender i dodati cimet. Dobro izmiksati.
Ada
* 1 kg lubenice
* 2 veće breskve
* 1 jabuka
Oprati i očistiti voće i izmiksati u blenderu.
Radost
* 1 kg dinje
* 1 Ka malteksa ili meda
* 4 kajsije
Oprati i očistiti voće, izmiksati ga u blenderu i dodati zaslađivač. Ponovo izmiksati.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.