понедељак, 09. мај 2011.

Seks može da vas ubije
Iznenadan prelazak sa umerene na intenzivnu fizičku aktivnost kao što je trčanje ili seks, mogu povećati šanse za srčani udar, pogotovo kod osoba koje ne vežbaju regularno.
Lekari su oduvek znali da fizička aktivnost može da izazove ozbiljne srčane probleme, dok nova istraživanja pokušavaju da utvrde koliki su tačno rizici. 

Tim naučnika na čelu sa dr Isom Dahabrehom iz Medicinskog centra u Bostonu je analizirao podatke iz 14 odvojenih istraživanja kako bi pronašli vezu između vežbanja, seksa i srčanih udara ili iznenadnih smrti uslovljenih srčanim napadima. 

Zaključili su da su 3.5 puta sklonije srčanom udaru ili iznenadnoj srčanoj smrti one osobe koje vežbaju redovno. Takođe, 2.7 puta su sklonije srčanom udaru u toku seksa ili odmah nakon odnosa. 

Bolesti srca su na prvom mestu kao uzroci smrti širom planete i uzrokuju više od 1.2 miliona srčanih udara samo u SAD-u. 

Džesika Paulus, načnik koji je radila na ovom istraživanju kaže da rizik raste ali da je njegov vremenski rok vrlo kratak. 

„Ovi rizici od smrti su izuzetno kratki, traju samo 1 do 2 sata u toku i nakon fizičke aktivnosti." 

Upravo zbog ovoga, rizici su i dalje vrlo neznatni u toku jedne godine. „Na uzorku od 1.000 osoba, kada pogledate individualnu aktivnost ili seksualne odnose u toku nedelje, dobijate da se ova veza javlja u 1 ili 2 slučaja godišnje." 

Još je bitno da se ova istraživanja povežu sa drugim rezultatima i da se tako može smanjiti rizik od smrti usled fizičke aktivnosti ili seksa za 30 odsto. 

„Ono što nam nije potrebno je da nakon ovih objavljenih rezultata ljudi pomisle kako vežba može biti opasna i da ostanu od redovnog vežbanja." 

Ovo zapravo znači da oni koji ne vežbaju redovno moraju početi sa nekim programom fizičke aktivnosti, prvo sa slabijim vežbama, da bi vremenom prešli na sve zahtevniji program.

Нема коментара:

Постави коментар