Пређи на главни садржај

Prirodni lekovi za zdrav život



Peršun je dobar u lečenju urinarnih problema, glog je nezamenljiv kod lečenja kardiovaskularnih 
bolesti, banana je pravi melem za kožu, a limun za probavu .


pic
Već stotinu i više godina ljudi se oslanjaju isključivo na lekove koje proizvode farmaceutske kompanije. Prirodni lekovi pali su u zaborav, ali to ne znači da su manje vredni. Naprotiv! 

Prirodni lekovi skriveno su bogatstvo, a poslednjih godina sve im se više vraća i moderna medicina. Tako su mnogi moderni lekovi utemeljeni na sastojcima iz prirode. Ne treba posebno napominjati da su prirodni lekovi zdraviji za organizam i ne štete mu u tolikoj meri kao hemijski proizvedeni lekovi. Paprika se tako smatra lekom za sve jer je dobra za uklanjanje bola, luk je dobar u borbi protiv dijabetesa, respiratornih poteškoća i prehlade, a limu za probavu i dobar san. 

Limun 

U starim vremenima verovalo se da limun uklanja anksioznost, povećava sposobnost pamćenja i poboljšava kvalitet spavanja i rad probave. Kako su pokazala savremena istraživanja, takva verovanja nisu bila pogrešna. Naime, naučno je dokazano da limun zaista smanjuje anksioznost i ima blagotvorno delovanje na mozak. Dokazano je čak i da čaj od limuna ublažava simptome demencije. Ako imate takvih tegoba, nastojte da što češće konzumirate limun. Posebno se preporučuje čaj od limuna koji možete da pijete svakodnevno. 

Glog 

Od davnina, glog je bio nezamenljiv kod lečenja kardiovaskularnih bolesti. Koristio se za visoki krvni pritisak, oslabljene srčane mišiće i za aritmije. Iako je medicina daleko odmakla u lečenju kardiovaskularnih bolesti, naučnici i danas priznaju dobrobiti gloga. Istraživanjima je otkriveno da glog ima snažna atioksidativna svojstva koja doprinose zdravijem srcu i regulisanju krvnog pritiska. Ukratko, i moderna nauka slaže se da glog može puno da pomogne u lečenju kardiovaskularnih bolesti. Glog danas može da se pronađe kao čaj, ali i kao kapsule. Ako imate problema s krvnim sistemom, nastojte barem dva puta nedeljno da svoj organizam počastite glogom. U kojem obliku ćete ga konzumirati, zavisi isključivo od vas. 

Paprika 

Tokom vekova, paprika se smatrala lekom za sve. Ljudi su je koristili za uklanjanje bola, ali i kao afrodizijak. Bio je to dobar izbor jer su i savremena istraživanja pokazala da paprika zaista ima analgetska svojstva. Potvrđeno je da paprika utiče na prenošenje hemijskih procesa u mozgu koji su zaduženi za bol i na taj način ublažava bol. Dobra je za uklanjanje bola u mišićima, kao i one koja nastaje posle artritisa i operacija. Osim toga, paprika ima i pozitivan učinak na vitkost jer ubrzava sagorevanje masti, posebno one nakupljene na stomaku. Dakle, imajte papriku pri ruci kada vas nešto zaboli ili kad najavite rat kilogramima. 

Peršun
 

U staro doba urološki problemi rešavali su se peršunom. Ista je situacija i u modernom dobu jer je temelj mnogih lekova upravo peršun. Dakle, i moderna nauka potvrdila je izuzetno dobra svojstva peršuna za urinarni trakt. Peršun pojačava i ubrzava lučenje mokraće i zato se često preporučuje kad osoba pati od upale bešike ili kamena u bubregu. Posebno je koristan čaj od peršuna, ali dobro ga je jesti i svežeg. Peršunovo lišće ukusan je dodatak ishrani, a čini dobro ljudskom organizmu, pa zato nemojte da štedite na peršunu. 

Luk 
U mnogim kulturama luk se tradicionalno doživljavao kao biljka koja rešava mnoge zdravstvene tegobe. Koristio se u borbi protiv dijabetesa, respiratornih poteškoća, prehlade i probavnih problema. Ljudi su znali da piju sok od luka jer su verovali da će ih to izlečiti. Najnovija istraživanja pokazuju da je luk zaista koristan za mnoge zdravstvene probleme. Luk, kako je dokazano, smanjuje simptome dijabetesa i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sprečava i upalne procese u organizmu, štiti probavu od hroničnih bolesti, a dobar je i kao prevencija protiv raka dojke. Luk, dakle, treba jesti što češće. Ako ne možete da ga podnesete sirovog, skuvajte ga jer on tokom kuvanja ne gubi svoja zdrava svojstva. 

Banana 

Tradicionalno se smatralo da je banana pravi melem za kožu. Koristili su je kako bi zacelili rane od uboda kukaca, povreda i opekotina. Da je banana zaista dobra za kožu, potvrdila su i naučna istraživanja. Banana, naime, ima protivupalna svojstva koja umiruju kožu. Dobra je za spoljašnju, ali i unutrašnju primenu. Na kožu se obično stavljaju one starije i mekše banane, a zelenije se jedu. Banana je dobra i za probavu, tačnije za zaustavljanje preobilnog pražnjenja creva. Danas su mnogi proizvodi za lepotu kože nastali upravo na temelju banane. Bilo bi zato dobro da se i banana nađe na vašem jelovniku što češće, a možete da je koristite i za tretiranje manjih rana. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.