Peršun je dobar u lečenju urinarnih problema, glog je nezamenljiv kod lečenja kardiovaskularnih
bolesti, banana je pravi melem za kožu, a limun za probavu .
Već stotinu i više godina ljudi se oslanjaju isključivo na lekove koje proizvode farmaceutske kompanije. Prirodni lekovi pali su u zaborav, ali to ne znači da su manje vredni. Naprotiv!
Prirodni lekovi skriveno su bogatstvo, a poslednjih godina sve im se više vraća i moderna medicina. Tako su mnogi moderni lekovi utemeljeni na sastojcima iz prirode. Ne treba posebno napominjati da su prirodni lekovi zdraviji za organizam i ne štete mu u tolikoj meri kao hemijski proizvedeni lekovi. Paprika se tako smatra lekom za sve jer je dobra za uklanjanje bola, luk je dobar u borbi protiv dijabetesa, respiratornih poteškoća i prehlade, a limu za probavu i dobar san.
Limun
U starim vremenima verovalo se da limun uklanja anksioznost, povećava sposobnost pamćenja i poboljšava kvalitet spavanja i rad probave. Kako su pokazala savremena istraživanja, takva verovanja nisu bila pogrešna. Naime, naučno je dokazano da limun zaista smanjuje anksioznost i ima blagotvorno delovanje na mozak. Dokazano je čak i da čaj od limuna ublažava simptome demencije. Ako imate takvih tegoba, nastojte da što češće konzumirate limun. Posebno se preporučuje čaj od limuna koji možete da pijete svakodnevno.
Glog
Od davnina, glog je bio nezamenljiv kod lečenja kardiovaskularnih bolesti. Koristio se za visoki krvni pritisak, oslabljene srčane mišiće i za aritmije. Iako je medicina daleko odmakla u lečenju kardiovaskularnih bolesti, naučnici i danas priznaju dobrobiti gloga. Istraživanjima je otkriveno da glog ima snažna atioksidativna svojstva koja doprinose zdravijem srcu i regulisanju krvnog pritiska. Ukratko, i moderna nauka slaže se da glog može puno da pomogne u lečenju kardiovaskularnih bolesti. Glog danas može da se pronađe kao čaj, ali i kao kapsule. Ako imate problema s krvnim sistemom, nastojte barem dva puta nedeljno da svoj organizam počastite glogom. U kojem obliku ćete ga konzumirati, zavisi isključivo od vas.
Paprika
Tokom vekova, paprika se smatrala lekom za sve. Ljudi su je koristili za uklanjanje bola, ali i kao afrodizijak. Bio je to dobar izbor jer su i savremena istraživanja pokazala da paprika zaista ima analgetska svojstva. Potvrđeno je da paprika utiče na prenošenje hemijskih procesa u mozgu koji su zaduženi za bol i na taj način ublažava bol. Dobra je za uklanjanje bola u mišićima, kao i one koja nastaje posle artritisa i operacija. Osim toga, paprika ima i pozitivan učinak na vitkost jer ubrzava sagorevanje masti, posebno one nakupljene na stomaku. Dakle, imajte papriku pri ruci kada vas nešto zaboli ili kad najavite rat kilogramima.
Peršun
U staro doba urološki problemi rešavali su se peršunom. Ista je situacija i u modernom dobu jer je temelj mnogih lekova upravo peršun. Dakle, i moderna nauka potvrdila je izuzetno dobra svojstva peršuna za urinarni trakt. Peršun pojačava i ubrzava lučenje mokraće i zato se često preporučuje kad osoba pati od upale bešike ili kamena u bubregu. Posebno je koristan čaj od peršuna, ali dobro ga je jesti i svežeg. Peršunovo lišće ukusan je dodatak ishrani, a čini dobro ljudskom organizmu, pa zato nemojte da štedite na peršunu.
Luk
U mnogim kulturama luk se tradicionalno doživljavao kao biljka koja rešava mnoge zdravstvene tegobe. Koristio se u borbi protiv dijabetesa, respiratornih poteškoća, prehlade i probavnih problema. Ljudi su znali da piju sok od luka jer su verovali da će ih to izlečiti. Najnovija istraživanja pokazuju da je luk zaista koristan za mnoge zdravstvene probleme. Luk, kako je dokazano, smanjuje simptome dijabetesa i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sprečava i upalne procese u organizmu, štiti probavu od hroničnih bolesti, a dobar je i kao prevencija protiv raka dojke. Luk, dakle, treba jesti što češće. Ako ne možete da ga podnesete sirovog, skuvajte ga jer on tokom kuvanja ne gubi svoja zdrava svojstva.
Banana
Tradicionalno se smatralo da je banana pravi melem za kožu. Koristili su je kako bi zacelili rane od uboda kukaca, povreda i opekotina. Da je banana zaista dobra za kožu, potvrdila su i naučna istraživanja. Banana, naime, ima protivupalna svojstva koja umiruju kožu. Dobra je za spoljašnju, ali i unutrašnju primenu. Na kožu se obično stavljaju one starije i mekše banane, a zelenije se jedu. Banana je dobra i za probavu, tačnije za zaustavljanje preobilnog pražnjenja creva. Danas su mnogi proizvodi za lepotu kože nastali upravo na temelju banane. Bilo bi zato dobro da se i banana nađe na vašem jelovniku što češće, a možete da je koristite i za tretiranje manjih rana.
Коментари
Постави коментар