уторак, 31. мај 2011.

Paradajizom protiv kancera
Konzumiranje paradajiza  više dva puta nedeljno smanjuje rizik od raka prostate cak od 20 do 43 procenata i to sve,kako kažu naučnici,zahvaljujući sastojku lipokenu koji je nejbitniji u njemu.
Sastojak lipoken je takođe dobar i u prevenciji raka grlića materice,raka dojke,pankreasa,prostate i testisa.

Lipoken takodje i neutrališe slobodne radikale koje dovode kod velikih izlaganja suncu i koje se dovode do  veze sa rakom i starenjem.
Paradajiz je jako dobar za vid kao i kod kardio-vaskularnih oboljenja,koji neutrališerizik od srčanog udara.Takođe u njemu se nalaze i vitamini A i c kao i kalcijum.

Takodje paradajiz koji je dobijen organskom proizvodnjom  u sebi sadrži tri puta više lipokena nego u običnom..
Hrana koja je bogata kuvanim paradajizom štiti kožu od štetnog ultravioletnog zračenja i kožu štiti čak i od starenja,jer u sebi sadrži povećan nivo prokolagen,protein koji je veoma bitan za očuvanje strukture kože,kažu naučnici.

Paradajiz je takodje i izvor biotina, vitamina B grupe koji je odgovoran za proizvodnju energije, funkciju nervnog sistema. Paradjz spada u jedan od retkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kosti. Vitamin K1 aktivira osteokalcin, protein koji je odgovoran za zadržavanje kalcijuma u kostima, odnosno mineralizaciju kosti. Zbog značajnog nivoa folne kiseline, redovno konzumiranje paradajza doprinosi zaštiti od raka debelog creva.

Možemo pokušati boriti se protiv migrene paradajzom. Riboflavin ili vitamin B2 kojim paradajz obiluje pokazao se delotvornim u smanjenju učestalosti napada migrene. Paradajz je vrlo dobar izvor hroma, čiji adekvatan unos je vrlo važan za dijabetičare. Ovaj nutrijent pokazao se delotvornim u održavanju adekvatnog nivoa šećera u krvi

2 коментара: