уторак, 31. мај 2011.

Orasi su najzdraviji od svih orašastih plodovaОrаh (Juglans) je rod biljka iz porodica Juglandaceae. Vrste ovog roda je drveće visoko 10-40m, sa šljivastim listovima dugim 20-90cm. Naziv orah upotrebljava se  и za najuzgajeniju vrstu roda,domaći orah. 


Oni takođe imaju najviši nivo antioksidansa  koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti. I zato treba češće da ih jedete..

Redovna konzumacija orašastih plodova u umerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.
Inače svi oraščasti plodovi su izuzetno zdravi jer imaju odlične nutritivne vrednosti i jako su bogati nezasićenim masnim kiselinama,mineralima i vitaminima ali neki naučnici,na Univerzitetu u Scrantonu, objašnjavaju i tvrde da su čak orasi zdraviji od badema,lešnika ili pistaća.
Naučnici si takođe analizirali nivo antioksidansa u devet različitih vrsta orašastih plodova i zaključili i konstatovali da ih u ima dvostruko više u orasima nego u ostalima.Tako da  antioksidansi u orasima su odličnog kvaliteta - od 2 do 15 puta su moćniji vitamina E.

Нема коментара:

Постави коментар