недеља, 01. мај 2011.

Namirnice koje čiste jetrupicJetra može da se opiše kao organ zadužen za detoksikaciju tela. Jetra je drugi najveći organ u telu i obavlja razne dužnosti, pa je važno da je čuvamo. Neke od funkcija jetre uključuju regulaciju masnoće, balansiranje hormona i pomaganje probave. 
Jedna od najvažnijih metoda za čišćenje jetre uključuje konzumaciju dovoljno vode, ali dobro je da svojoj ishrani dodate i nekoliko namirnica koje štite i poboljšavaju rad jetre.

Šargarepa je prva na popisu, zato što sadrži dosta beta-karotena. Šargarepa pomaže da regulišemo nivo šećera u krvi i smanjuje upale u telu. One su dobar izvor energije i lako se uklope u bilo koje jelo koje pravite. Kada konzumirate hranu koja čisti jetru, važno je da odaberete sastojke koji su sveži i organski uzgajani. 

Beli luk čisti i jača krv. Sadrži velike količine alicina i selena, koji pomažu u čišćenju jetre. Ne samo da poboljšava funkciju jetre, već i rad bubrega. Beli luk deluje na aktiviranje enzima jetre koji izbacuju toksine iz tela. 

Namirnice kao što je limun možete da konzumirate u obliku soka. Limunov sok je pun vitamina C, sadrži antioksidanse i odlično pročišćava žučni mehur, bubrege, probavni trakt i pluća. Sok od pola limuna u čaši tople vode ubrzaće probavu. 

Lisnato zeleno povrće je izvrsno za čišćenje jetre zato što hlorofil absorbuje toksine iz krvotoka. Uključite povrće kao što su spanaćzelje i rukola u vašu prehranu, posebno zato što je odličan izvor vlakana, pa će poboljšati varenje. 

Cvekla sadrži betain koji stimuliše ćelije jetre. Bogata je raznovrsnim vitaminima i mineralima. Pomaže u čišćenju jetre, bubrega i žučnog mehura, ali i odlično stabilizuje nivo šećera u krvi. 

Mleko čička može sprečiti i popraviti oštećenja jetre. Ono sadrži antioksidanse koji deluju kao blokatori otrova. Postoji u kapsulama i može da se konzumira svakodnevno duže vreme. 

Čaj od maslačka ima svojstva antioksidansa i pročišćivača krvi. To je biljni lek koji se koristi vekovima. Koren maslačka stimuliše protok žuči i deluje kao tonik za jetru. Čaj se može piti preventivno kao i radi reparacije štećenja jetre. Jedna šoljica dnevno je sve što vam je potrebno. 

Нема коментара:

Постави коментар