Пређи на главни садржај

Najbolji domaći melemi



Otkrivamo vam recepte za spravljanje prirodnih melema pomoću kojih možete da se rešite bolnih žuljeva, zanoktica i drugih problema sa kožom, te da ublažite reumatske bolove i poboljšate cirkulaciju.






Protiv ispucale kože
Pet velikih kašika sitno iseckanog lista koprive stavite u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Kuvajte na pari dok se ne pretvori u kašu. Melemom mažite ispucalu kožu više puta tokom dana.
 
Protiv crvenila kože
Izmešajte po jednu veliku kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 g rastopljene neslane svinjske masti. 
Kuvajte na pari sve dok se masa ne pretvori u kašu. Time mažite kožu tri puta dnevno šest dana, a preko masti obavezno stavite gazu i zamotajte zavojem. Smesu držite na koži dva sata, a posle toga je skinite i kožu isperite mlakom kamilicom.
 
Protiv kurjih očiju
Kurje oko premažite suncokretovim uljem, preko njega stavite kašičicu rendanog korena rena, prekrijte gazom i uvežite zavojem. Oblog držite ujutro i uveče po dva sata.
 
Protiv zanoktica
Pomešajte dve velike kašike sitno iseckanog lista kupine, lista petrovca i četiri velike kašike meda. Izmešajte i namažite na bolno mesto. Prsti moraju da budu zavijeni tokom celog dana, a kada skinete oblogu, isperite ih mlakom kamilicom.

Protiv reume
Izmešajte tri kašike sveže izrendanog rena sa četiri kašike nemasnog sremskog sira. 
Nanesite tanak sloj melema na bolne zglobove, pa sperite masu mlakom vodom posle deset minuta. Tretman ponavljajte tri puta na dan.

Protiv žuljeva
Rasecite suvu ili svežu šljivu, pa na polutke iscedite po pola kašičice soka od bršljenovog lista. Ovako pripremljenu šljivu stavite na žulj, uvežite gazom i ostavite preko noći.

Protiv bradavica
Oljuštite i sitno iseckajte četiri čena belog luka. Izdrobite ga u avanu sa dve do tri kašike sirćeta. Svaki dan pripremajte svež melem i stavljajte ga na bradavice ili herpes. 
Melem ne bi smeo da stoji duže od petnaest minuta na bolnom mestu.

Za bolju cirkulaciju
Izmešajte kilogram domaćeg meda, 4 dobro oprana i samlevena limuna, 150 g suvog grožđa, 300 g mlevenih oraha i 200 g sveže šargarepe. 
Zatvorite u teglu, čuvajte na hladnom i suvom mestu i uzimajte svako jutro po jednu kašiku pre jela.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.