среда, 04. мај 2011.

Najbolji domaći melemi



Otkrivamo vam recepte za spravljanje prirodnih melema pomoću kojih možete da se rešite bolnih žuljeva, zanoktica i drugih problema sa kožom, te da ublažite reumatske bolove i poboljšate cirkulaciju.






Protiv ispucale kože
Pet velikih kašika sitno iseckanog lista koprive stavite u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Kuvajte na pari dok se ne pretvori u kašu. Melemom mažite ispucalu kožu više puta tokom dana.
 
Protiv crvenila kože
Izmešajte po jednu veliku kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 g rastopljene neslane svinjske masti. 
Kuvajte na pari sve dok se masa ne pretvori u kašu. Time mažite kožu tri puta dnevno šest dana, a preko masti obavezno stavite gazu i zamotajte zavojem. Smesu držite na koži dva sata, a posle toga je skinite i kožu isperite mlakom kamilicom.
 
Protiv kurjih očiju
Kurje oko premažite suncokretovim uljem, preko njega stavite kašičicu rendanog korena rena, prekrijte gazom i uvežite zavojem. Oblog držite ujutro i uveče po dva sata.
 
Protiv zanoktica
Pomešajte dve velike kašike sitno iseckanog lista kupine, lista petrovca i četiri velike kašike meda. Izmešajte i namažite na bolno mesto. Prsti moraju da budu zavijeni tokom celog dana, a kada skinete oblogu, isperite ih mlakom kamilicom.

Protiv reume
Izmešajte tri kašike sveže izrendanog rena sa četiri kašike nemasnog sremskog sira. 
Nanesite tanak sloj melema na bolne zglobove, pa sperite masu mlakom vodom posle deset minuta. Tretman ponavljajte tri puta na dan.

Protiv žuljeva
Rasecite suvu ili svežu šljivu, pa na polutke iscedite po pola kašičice soka od bršljenovog lista. Ovako pripremljenu šljivu stavite na žulj, uvežite gazom i ostavite preko noći.

Protiv bradavica
Oljuštite i sitno iseckajte četiri čena belog luka. Izdrobite ga u avanu sa dve do tri kašike sirćeta. Svaki dan pripremajte svež melem i stavljajte ga na bradavice ili herpes. 
Melem ne bi smeo da stoji duže od petnaest minuta na bolnom mestu.

Za bolju cirkulaciju
Izmešajte kilogram domaćeg meda, 4 dobro oprana i samlevena limuna, 150 g suvog grožđa, 300 g mlevenih oraha i 200 g sveže šargarepe. 
Zatvorite u teglu, čuvajte na hladnom i suvom mestu i uzimajte svako jutro po jednu kašiku pre jela.

Нема коментара:

Постави коментар