Пређи на главни садржај

Najbolje dijete za muškarce




Uravnotežena ishrana može da odagna sve probleme. Dobra ishrana je za muškarce vrlo bitna jer njihov organizam zahteva različitu hranu i više hrane nego žene.
Najveći broj dijeta ima cilja da smanji broj kilograma, međutim, postoje i one kojima se dobija na kilaži, odnosno, pomažu da se dobije mišićna masa. Kako onda odlučiti koja je dijeta najbolja za muškarca? 

Kakvi su planovi ishrane za muškarce? Najbolje dijete u 2010. godine se baziraju an vašem postojećem stanju tela, tako da ako planirate da smršate ili da se ugojite malo, treba da upražnjavate dijetu bez ugljenih hidrata. Ova dijeta je dobra za one čije je zdravstveno stanje dobro. 

Malo ugljenih hidrata 

Ne bi trebalo da ih potpuno izbacite jer su oni najbitniji za energiju ali i brojne telesne funkcije. Zato je najbolje unositi komplekse ugljenih hidrata umesto prostih. Najbolji izvori su crni hleb, kornfleks, braon pirinač, med itd. Šećer, brašno i beli hleb sadrže proste ugljene hidrate koji su veoma nezdravi. Komplekse ugljenih hidrata treba konzumirati ujutru kao dete balansirane dijete jer se na taj način oni razlažu u toku dana. 

Umerene masti 

Masne kiseline su potrebne telu da bi se telo normalno razvijalo, ali u umerenim količinama. I samo nezasićene mogu biti dobre, tako ih treba pažljivo unositi. Nezasićene kiseline veoma se teško razgrađuju pa talože holesterol i začepljuju arterije. Dobre su namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama koje ne nose nikakvu opasnost za telo. Losos, tunjevina, sardine i druge ribe imaju ih dosta u sebi. Pasulj, sočiva, bademi, grašak, orasi, puter sa malim procentom masti, mahunarke, indijski orasi i mleko mogu biti deo ovakve dijete. 

Proteini 
Dijeta bogata proteinima je najbolja ukoliko želite da smršate jer su bitni i ako želite smršate ali i ako želite da dobijete na mišićnoj masi. Šolja mleka i belance bi trebalo da vam postanu rutina. Piletina, riba, ćuretina i drugo meso je bogato proteinima. Sve zrnevlje u obliku supe može biti odličan izvor proteina. 

Vitamini, minerali, vlakna 

Vitamini i minerali su vrlo bitni faktori za imuni sistem i pomažu u borbi protiv napada mikroba. Vlakna pomažu uredan rad creva. Zeleno povrće kao što je brokoli, spanać, kupus, zelena salata i drugo se mora jesti svakog dana. Banane, jabuke, lubenice, pomorandže, grejpfrut, šljive, breskve i ostalo voće je odlično i treba ga jesti takođe svakodnevno. Ven nakon kratkog vremena ćete osetiti razliku u stanju organizma ako se odlučite za ovu ishranu. Jedite i dosta svežeg povrća – krastavce, šargarepe...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.