Пређи на главни садржај

Makrobiotika kriva za slabe kosti?



Nedavno je objavljeno da Gvinet Paltrou (37) pati od osteopenije, retke bolesti kostiju od koje one slabe i koja je vrlo retka kod ovako mladih žena.
I Gvinet boluje od osteopanije
Ovo stanje može biti i uvod za osteoporozu, mnogo ozbiljniju bolest kostiju koja znači da su kosti postale vrlo krhke i lako lomljive. Pošto se zna da bolest nastaje usled nedovoljno vitamina D, to je navelo na spekulacije o tome da je njena makrobiotička ishrana krivac za to. 

Makrobiotička ishrana je zasnovana na istočnjačkoj filozofiji o jinu i jangu (komplementarne i suprotne sile prirode) koja zastupa neobrađenu, zdravu, prirodnu i, uglavnom, biljnu hranu. Koriste se cele žitarice, povrće, voće, fermentisana soja, pasulj i supe od povrća, pečuraka, algi, zrnevlja i misoa (sa dodatkom ribe, oraha, semenki i voća). 

Tipična makrobiotska ishrana se sastoji iz 50 do 60 odsto celih žitarica, 20 do 25 odsto organskog i lokalnog voća i povrća, i 5 odsto morskog povrća, 5 do 10 odsto supa. Mlečni proizvodi, meso i šećeri nisu poželjni a neko povrće (krompir, paradajz, spanać, tikvice, avokado, plavi patlidžan, paprike, asparagus i repa) je skroz zabranjeno, kao i nelokalno, sezonsko voće. 

Zagovornici tvrde da ova vrsta ishrane može izlečiti brojne bolesti, uključujući i rak, ali i da pomaže kod duhovnog i fizičkog zdravlja. Ovo je uglavnom biljni režim ishrane sa malo masti a dosta vlakana – zbog čega i jeste odlična za zdravlje, ali joj nedostaju određeni vitamini i minerali. Vitamin D i B12, gvožđe, protein i kalcijum skoro da ne postoje u ovoj dijeti. 

Ishrana ne dozvoljava dodatke i zbog toga se kod onih koji se ovako hrane često javlja nutritivna deficijencija. Isto kao i u slučaju veganizma, morate vrlo pažljivo da koristite ove namirnice i ako želite da ostanete zdravi, morate uzimati i dodatke. Dnevna doza vitamina D koja se preporučuje je 400 do 800 jedinica dnevno za osobe mlađe od 50 godina a 800 do 1000 jedinica za starije. 

Vrlo je malo namirnica koje imaju vitamin D. Oni koji ga unose redovno znaju da se on može naći u izlaganju sunčevoj svetlosti, kroz žitarice za doručak, mleko i sokove sa pojačanim kalcijumom. U divljim ribama (losos, tuna i skuša) i u ribljem ulju su najbolje zalihe (85g lososa ima 794 IU, ili 200 odsto dnevne potrebe). 

Manja količina se može naći u goveđoj jetri, siru, žumanicma i pečurkama. Postoji i hrana pojačana ovim vitaminom u razmeru od 40 do 150IU, dok multivitamini imaju oko 400IU. Uz sve dodatke ishrani, preporučuje se i petnaestominutno izlaganje suncu nedeljno. Ovaj vitamin pomaže telu da upija kalcijum i druge sastojke koji su izuzetno bitni za zdravlje kostiju. 

Kada ga nemate dovoljno, kosti postaju krhke, meke i lomljive. Paltrou kaže da je malo popustila sa ishranom ali da i dalje ne jede mlečne proizvode. Pošto ona živi u Londonu, gradu sa više oblaka nego sunca, moguće je da joj je nedostajao vitamin D. Svaka ishrana se mora pratiti i odgovorno se moraju konzumirati sve namirnice. Pre svake promene režima ishrane, posetite lekara i saslušajte šta vam on može reći i šta vam preporučuje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.