Пређи на главни садржај

Lekovi i hrana utiču na nalaze iz krvi



Za većinu laboratorijskih analiza poželjno je da pacijent ne jede ništa šest do dvanaest sati pre vađenja krvi.



Samo jedna jutarnja kafa sa šećerom pre vađenja krvi može da bude razlog za „lažne“ rezultate, pre svega glukoze. Zbog toga pripreme pre vađenja krvi treba shvatiti ozbiljno i pridržavati se uputstava lekara.
Za većinu laboratorijskih analiza poželjno je da pacijent ne jede ništa šest do dvanaest sati pre vađenja krvi. Obilna, masna večera može, prema rečima profesorke dr Dušice Čeleketić, hematologa iz Kliničko bolničkog centra „Zemun“, da poveća vrednosti triglicerida i holesterola u krvi:
- Pacijentima se savetuje da pre analiza ne jedu mlečne proizvode, jaja, pržena jela, meso ili beli hleb. Isto važi i za sokove obogaćene vitaminima. Dan pre analiza treba jesti laganu hranu, na primer bareno povrće i to u umerenim količinama.
Čak i ako se nešto „prezalogaji“ neposredno pre vađenja krvi može da poveća vrednosti masnoća.
Pravilo neuzimanja hrane posebno važi za one koji žele da utvrde nivo masnoće u krvi. Da bi se dobili validni rezultati masnoća, pacijenti ne smeju da jedu ništa 12 sati pre vađenja krvi. Za sve ostale analize poželjno je ne jesti šest sati pre vađenja krvi.
JUTARNJI UZORCIDnevni ritam uzimanja uzorka za analizu je vrlo bitan. Referentne vrednosti za pojedine analize u jutarnjim časovima nisu iste sa vrednostima u večernjim satima i tada je bitno ispoštovati proceduru koju propiše lekar. Vrednosti pojednih laboratorijskih analiza menjaju se u toku dana, a najbolje je analizirati ih ujutru. Ako se uzorci uzimaju u večernjim satima (zbog hitnih slučajeva) lekar pri tumačenju rezultata uzima u obzir te okolnosti.
Profesorka dr Branislava Brkić, biohemičar „Beo-lab“ laboratorije, objašnjava i da određeni lekovi mogu da utiču na pojedine parametre, naročito ako se radi određivanje gvožđa u krvi.
- Pacijenti koji su na terapiji gvožđem ne treba da uzimaju terapiju četiri dana pre vađenja krvi, dok oni koji uzimaju vitamin B12, kao u terapiji anemije, ne smeju da uzimaju lekove deset dana pre analiza krvi - upozorava prof. Brkić.
I uobičajena terapija za hronične bolesnike, hipertenzičare, dijabetičare ili srčane bolesnike može da da pogrešne rezultate.
Jutro pre vađenja krvi treba preskočiti redovnu terapiju i popiti je posle davanja uzoraka za analizu.
- Uzimanje pojednih lekova uslovljava izlučivanje enzima jetre pa se mogu pojaviti rezultati laboratorijskih analiza koje znatno odstupaju od referentnih vrednosti ili nisu posledica oboljenja jetre - kaže profesorka Brkić.
Intezivan fizički napor i izlaganje ekstremnim uslovima kao što su niske i visoke temperature takođe mogu da utiču na vrednosti pojedinih laboratorijskih analiza.
Tako, enzim kreatin kinaza koji je dijagnostički važan pokazatelj infarkta miokarda i mišićnih bolesti, na primer, može u tom slučaju da bude veći i deset puta od referentnih vrednosti posle fizičkog napora.



Izvor:Novosti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.