недеља, 01. мај 2011.

Kuzu leči glavobolju, alkoholizam, alergije i prehladu
Kuzu je biljka koja se iz Japana proširila po ostatku sveta, a poznata je po svojim lekovitim svojstvima. Koren kuzua se u Kini vekovima koristi za snižavanje telesne temperature, lečenje problema sa probavom i prehlade, a pokazao se i kao odlična alternativa popularnim lekovima protiv bolova. Doktor Dejvid Penetar sa Harvarda tvrdi da kuzu pomaže i kod alkoholizma.


pic
- Uspeli smo da dokažemo da kuzu značajno smanjuje potrebu za alkoholom. Napitak pripremljen od korena biljke ne može da izleči alkoholizam, ali doprinosi uspostavljaju kontrole nad uživanjem u alkoholnim pićima - tvrdi Penetar.

U prodavnicama prirodne hrane može se nabaviti sušeni kuzu koji je zdrav i koristan dodatak varivima, desertima i supama. Kuzu deluje kao prirodan gustin, a od praha može da se pripremi ukusan čaj koji pomaže kod migrene, visokog krvnog pritiska, bolova u ramenima i leđima, alergija i angine. Pozitivne strane kuzua potvrđene su u brojnim istraživanjima. Većina ispitanika nije imala nikakve nuspojave, dok se nekoliko osoba žalilo na vrtoglavicu.

Kuzu poboljšava strukturu tla i pomaže u borbi protiv erozije, a gotovo svaki deo biljke je jestiv. S obzirom na to da je vrlo otporan i brzo raste, kuzu je u pojedinim delovima Amerike postao problem zato što se previše proširio i oduzeo prostor drugoj vegetaciji. 

2 коментара:

 1. Postovani,
  Jedno pitanje: da li biljka kuzu moze da se gaji u Srbiji, kako i da li postoji negde sadni materijal?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iskreno nisam upoznata sa tim da li može da se gaji u Srbiji..ne verujem, jer ipak to nije nešto poznata biljka kod nas. Mada ako se malo istražuje,traži možda nekako i može se doći do nje.

   Избриши