Пређи на главни садржај

Čaša mleka umesto lekova za san




Brojni su naučni dokazi o pozitivnom uticaju mleka na ljudski organizam. Novija istraživanja su pokazala da je mleko najbolja hrana za ljude izložene posebnom fizičkom i psihološkom naporu i da povećava moć koncentracije, a čaša mleka pred odlazak na spavanje poboljšava kvalitet sna na zdrav i potpuno prirodan način.

 
Sterilizovano mleko sa 1,5% mlečne masti obogaćeno triptofanom i vitaminom B6 je garancija mirnog sna
Z apozitivno dejstvo mleka na san zaduženi su L-Triptofana i vitamina B6 koji zajedno imaju pozitivan uticaj na kvalitetniji san i lakše uspavljivanje.
L-triptofan u kombinaciji sa vitaminom B6 pomaže organizmu da lakše stvori melatonin-hormon sna. Melatonin reguliše ciklus sna i buđenja u organizmu i neophodan je za okrepljujući noćni odmor.
- Čovekov organizam je sposoban da neke aminokiseline sintetiše dok neke nije, što znači da se moraju uneti hranom i nazivaju se neophodne ili esencijalne amino kiseline. U ovu kategoriju spada i aminokiselina triptofan koja se prirodno nalazi u mleku – kaže Ivan Zorić, tehnolog za razvoj novih proizvoda kompanije "Imlek" koja je nedavno promovisla "Mleko za miran san" sa ovim značajnim komponentama.
Triptofan je esencijalna aminokiselina koja ne može da se sintetiše u ljudskom organizmu i mora da se unosi hranom. Najvažniji izvori triptofana u ishrani su meso, riba, mlečni proizvodi, jaja i žita. On je prekursor serotonina, neurotransmitera koji je važan za raspoloženje, snižava anksioznost i deluje umirujuće, izaziva osećaj sitosti i ima ulogu u regulisanju sna.
- Serotonin je prekurzor hormona sna melatonina koji reguliše dnevno-noćni ritam organizma i neophodan je za okrepljujući noćni odmor. Vitamin B6 pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Značajan je u metabolizmu proteina i aminokiselina i potrebe organizma za njim rastu sa povećanjem unosa proteina. Neophodan je kofaktor u sintezi serotonina iz triptofana - navodi Ivan Stanković, profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
Kao izvor animalnih proteina posebno su cenjeni mleko i mlečni proizvodi zbog visoke biološke vrednosti. Biološka vrednost proteina mleka je 88.


VREDNOSTIBiološka vrednost protina goveđeg mesa iznosi 76, pšeničnog hleba 46, boranije 32. Proteini mleka posle proteina jaja u prirodi imaju najveću biološku vrednost. Smatra se da konzumiranje konzumiranje 1 litra polumasnog mleka ili odgovarajućih količina mlečnih proizvoda dnevno, odrasla osoba u potpunosti zadovoljava potrebe svog organizma u proteinima animalnog porekla, a većim delom i potrebe u vitaminima i mineralima.
  DEJSTVO
Uzimanje tokom dužeg vremenskog perioda pred spavanje jedne čaše (200 ml) mleka za miran san koje sadrži 40 mg L-triptofana i 0,8 mg vitamina B6 može da pomogne u regulisanju sna.




ŽenaBlic

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.