субота, 21. мај 2011.

Čaša mleka umesto lekova za san
Brojni su naučni dokazi o pozitivnom uticaju mleka na ljudski organizam. Novija istraživanja su pokazala da je mleko najbolja hrana za ljude izložene posebnom fizičkom i psihološkom naporu i da povećava moć koncentracije, a čaša mleka pred odlazak na spavanje poboljšava kvalitet sna na zdrav i potpuno prirodan način.

 
Sterilizovano mleko sa 1,5% mlečne masti obogaćeno triptofanom i vitaminom B6 je garancija mirnog sna
Z apozitivno dejstvo mleka na san zaduženi su L-Triptofana i vitamina B6 koji zajedno imaju pozitivan uticaj na kvalitetniji san i lakše uspavljivanje.
L-triptofan u kombinaciji sa vitaminom B6 pomaže organizmu da lakše stvori melatonin-hormon sna. Melatonin reguliše ciklus sna i buđenja u organizmu i neophodan je za okrepljujući noćni odmor.
- Čovekov organizam je sposoban da neke aminokiseline sintetiše dok neke nije, što znači da se moraju uneti hranom i nazivaju se neophodne ili esencijalne amino kiseline. U ovu kategoriju spada i aminokiselina triptofan koja se prirodno nalazi u mleku – kaže Ivan Zorić, tehnolog za razvoj novih proizvoda kompanije "Imlek" koja je nedavno promovisla "Mleko za miran san" sa ovim značajnim komponentama.
Triptofan je esencijalna aminokiselina koja ne može da se sintetiše u ljudskom organizmu i mora da se unosi hranom. Najvažniji izvori triptofana u ishrani su meso, riba, mlečni proizvodi, jaja i žita. On je prekursor serotonina, neurotransmitera koji je važan za raspoloženje, snižava anksioznost i deluje umirujuće, izaziva osećaj sitosti i ima ulogu u regulisanju sna.
- Serotonin je prekurzor hormona sna melatonina koji reguliše dnevno-noćni ritam organizma i neophodan je za okrepljujući noćni odmor. Vitamin B6 pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Značajan je u metabolizmu proteina i aminokiselina i potrebe organizma za njim rastu sa povećanjem unosa proteina. Neophodan je kofaktor u sintezi serotonina iz triptofana - navodi Ivan Stanković, profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
Kao izvor animalnih proteina posebno su cenjeni mleko i mlečni proizvodi zbog visoke biološke vrednosti. Biološka vrednost proteina mleka je 88.


VREDNOSTIBiološka vrednost protina goveđeg mesa iznosi 76, pšeničnog hleba 46, boranije 32. Proteini mleka posle proteina jaja u prirodi imaju najveću biološku vrednost. Smatra se da konzumiranje konzumiranje 1 litra polumasnog mleka ili odgovarajućih količina mlečnih proizvoda dnevno, odrasla osoba u potpunosti zadovoljava potrebe svog organizma u proteinima animalnog porekla, a većim delom i potrebe u vitaminima i mineralima.
  DEJSTVO
Uzimanje tokom dužeg vremenskog perioda pred spavanje jedne čaše (200 ml) mleka za miran san koje sadrži 40 mg L-triptofana i 0,8 mg vitamina B6 može da pomogne u regulisanju sna.
ŽenaBlic

Нема коментара:

Постави коментар