среда, 04. мај 2011.

Beloperka biljka za sve boljkeBeloperka je dvogodišnja biljka čija stabljika može da dostigne visinu i do dva metra. Cvetovi su joj žuti sa belim ili crvenkastim prašnicima. U narodu poznata i kao divizima, divlji tabak, svećnik i vučji rep, beloperka raste uz puteve, potoke, na sunčanim i kamenitim mestima. Sveža nema prijatan miris, dok osušena miriše na med. Bogata je kalcijumom, saponinima, sadrži i šećer, vrlo malo eteričnog ulja.
Ovu magičnu biljku, koja kod nas raste kao korov, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana brali su je izgovarajući magične reči, a hrišćani su osveštanim buketićima, u kojima se beloperka obavezno nalazila, kadili kuće na Jovandan.

ŠTA LEČI
Ulje od beloperke se pokazalo kao dobro sredstvo za mazanje bolesnih očiju, za reumu i za kostobolju. Čaj od osušenih cvetova najbolje deluje na zapaljenje disajnih puteva. Posebno ublažava suvi kašalj koji se javlja uveče i noću. Preporučuje se i protiv astme, otežanog disanja, drhtanja, nervoze, smetnji u srčanom ritmu, bolova u želucu i neuralgija. Olakšava i izlučivanje mokraće i znoja.
Oblozi od ovog čaja su blagotvorni za gnojne rane, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama, beloperka je sjajno sredstvo protiv bolesti pluća, naročito suvog kašlja, grudobolje i gastritisa.

PROVERENI RECEPTI

Lek za prehladu
Cvetove beloperke pomešajte sa jednakim delovima podbela, belog i crnog sleza i žalfije.
Tri velike kašike mešavine prelijte sa pola litre ključale vode, dodajte tri velike kašike meda, poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite i pijte jednu do dve šoljice dnevno.
Ovaj čaj idealan je i za lečenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Ulje za masažu
Napunite flašu do pola sitno seckanim cvetovima beloperke, prelijte ih maslinovim uljem, zapušite vatom i ostavite da stoji na suncu 40 dana.
Masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno.

Ulje za uši
Sveže cvetove beloperke prelijte bademovim uljem. Ostavite da odstoje na toplom mestu dve nedelje, pa uljem mažite unutrašnjost uha dva-tri puta dnevno. Ako imate problema sa sluhom, ukapajte tri kapi u uho.

Нема коментара:

Постави коментар