Пређи на главни садржај

Beloperka biljka za sve boljke



Beloperka je dvogodišnja biljka čija stabljika može da dostigne visinu i do dva metra. Cvetovi su joj žuti sa belim ili crvenkastim prašnicima. U narodu poznata i kao divizima, divlji tabak, svećnik i vučji rep, beloperka raste uz puteve, potoke, na sunčanim i kamenitim mestima. Sveža nema prijatan miris, dok osušena miriše na med. Bogata je kalcijumom, saponinima, sadrži i šećer, vrlo malo eteričnog ulja.




Ovu magičnu biljku, koja kod nas raste kao korov, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana brali su je izgovarajući magične reči, a hrišćani su osveštanim buketićima, u kojima se beloperka obavezno nalazila, kadili kuće na Jovandan.

ŠTA LEČI
Ulje od beloperke se pokazalo kao dobro sredstvo za mazanje bolesnih očiju, za reumu i za kostobolju. Čaj od osušenih cvetova najbolje deluje na zapaljenje disajnih puteva. Posebno ublažava suvi kašalj koji se javlja uveče i noću. Preporučuje se i protiv astme, otežanog disanja, drhtanja, nervoze, smetnji u srčanom ritmu, bolova u želucu i neuralgija. Olakšava i izlučivanje mokraće i znoja.
Oblozi od ovog čaja su blagotvorni za gnojne rane, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama, beloperka je sjajno sredstvo protiv bolesti pluća, naročito suvog kašlja, grudobolje i gastritisa.

PROVERENI RECEPTI

Lek za prehladu
Cvetove beloperke pomešajte sa jednakim delovima podbela, belog i crnog sleza i žalfije.
Tri velike kašike mešavine prelijte sa pola litre ključale vode, dodajte tri velike kašike meda, poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite i pijte jednu do dve šoljice dnevno.
Ovaj čaj idealan je i za lečenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Ulje za masažu
Napunite flašu do pola sitno seckanim cvetovima beloperke, prelijte ih maslinovim uljem, zapušite vatom i ostavite da stoji na suncu 40 dana.
Masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno.

Ulje za uši
Sveže cvetove beloperke prelijte bademovim uljem. Ostavite da odstoje na toplom mestu dve nedelje, pa uljem mažite unutrašnjost uha dva-tri puta dnevno. Ako imate problema sa sluhom, ukapajte tri kapi u uho.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.