недеља, 24. април 2011.

Zaboravite na lekare uz jednu jabuku dnevno
Prošle nedelje je objavljeno da četiri jabuke dnevno značajno smanjuju holesterol. To nije jedina prednost ove voćke. Doktorka Peni Stenvej se potrudila da otkrije koje sve "falinke" u organizmu možemo da rešimo sami i to je napisala u knjizi "Čudo jabukovogo sirćeta".


Jedna jabuka dnevno je višestruko korisna
GRČEVI

Okidač za grčeve je obično nedostatak kalcijuma, magnezijuma, joda, vitamina B, C. Sve to nalazi se u jabukama. Pomaže i jabukovo sirće. Njegova kiselost podstiče želudačnu kiselinu, pa se apsorbovanje kalcijuma i magnezijuma poboljšava. 
ŠTA URADITI: Razmutite dve kašičice jabukovog sirćeta u čaši vode, tri puta dnevno. Ili pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta u šolji tople vode, natopite flanelsku krpu tim rastvorom i stavite na zgrčeno mesto. Prekrijte  peškirom.


ASTMA

Simptomi astme su prouzrokovani upalom i preteranom osetljivošću disajnih puteva. Mogući "okidači" su hladan vazduh, vežbanje, neke namirnice, infekcije, vremenske prilike i alergije. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su jeli bar dve jabuke nedeljno, smanjili rizik od astmatičnog napada za trećinu. U drugoj studiji, deca majki koje su tokom trudnoće jele jabuke su mnogo ređe obolevala od astme tokom prih pet godina života.
ŠTA URADITINajviše antioksidansa nalazi se u kori jabuke, pa je jedite neoljuštenu jednom dnevno.

UBODI

Obloga od jabukovog sirćeta ublažava bol na mestu uboda. Kiselina pretvara neke toksine iz otrova insekta u manje toksične. Obloge od jabukovog sirćeta dobre su i za opektoine meduze.
ŠTA URADITI: Uz pomoć pamučne gaze ili krpe na opekotinu ili ubod stavite jabukovo sirće.

VISOK KRVNI PRITISAK

Faktori rizika uključuju gojaznost, previše bubrežnog hormona renina, godine i gene, a često ne postoji očigledan razlog za povišen pritisak. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da jabukovo sirće snižava krvni pritisak. Naučnici su objasnili da kiselina iz sirćeta smanjuje lučenje hormona angiontezina II koji skuplja krvne sudove. 
ŠTA URADITI: Dodajte malo jabukovog sirćeta u hranu.

PROBLEMI SA DESNIMA

Jabuka u sebi sadrži tanine koji pomažu da se spreči paradentoza. Žvakanje jabuke takođe prija, jer konstantni pokreti vilice poboljšavaju cirkulaciju krvi u desnima.
ŠTA URADITI: Jedite jednu jabuku dnevno.

DIJAREJA

Jabuke sadrže više pektina (vlakna iz voća) nego bilo koje drugo voće. Pektin formira zaštitni sloj u stomaku koji ga čuva od nadražaja. Takođe, u ovom voću ima i probiotičkih komponenti, koje povećavaju broj "dobrih" bakterija.
ŠTA URADITI: Ako imate dijareju, pokušajte da na svakih par sati pojedete po jabuku. Ako je prvo skuvate, to će prijati vašim crevima.

ŠTUCANJE

Jabukovo sirće je starinski lek protiv štucavice, posebno ako je ona prouzrokovana preteranim unosom hrane. Sirće će u stomaku uspostaviti balans i olakšati iritatne grčeve dijafragme.
ŠTA URADITI: Razblažite kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode i polako popijte, gutljaj po gutljaj.

OSTEOPOROZA

Ovo stanje tokom kojeg se gustina kostiju smanjuje, uzrokuje njihovu krtost, a povezano je sa starenjem, menopauzom, previše ili premalo vežbanja i nedostatkom kalcijuma. Istraživanja su pokazala da i upale u organizmu mogu da budu potencijalni uzrok, a flavonoidi kojih ima u jabukama mogu da poboljšaju stanje.
ŠTA URADITI: Jedite jabuke i dok ste mladi.

SLAB IMUNITET

Jedna jabuka srednje veličine sadrži osam odsto vaše neophodne dnevne doze vitamina C, koji je dragocen za održavanje jakog imuniteta. Kada se pektin iz jabuke svari, fermentira ga “dobra” bakterija, što podstiče stvaranje antitela i belih krvnih zrnaca, koja telu pomažu da se izbori sa bolestima.

ŠTA URADITI: Jedite jednu jabuku dnevno.

Нема коментара:

Постави коментар