Пређи на главни садржај

Zaboravite na lekare uz jednu jabuku dnevno




Prošle nedelje je objavljeno da četiri jabuke dnevno značajno smanjuju holesterol. To nije jedina prednost ove voćke. Doktorka Peni Stenvej se potrudila da otkrije koje sve "falinke" u organizmu možemo da rešimo sami i to je napisala u knjizi "Čudo jabukovogo sirćeta".


Jedna jabuka dnevno je višestruko korisna
GRČEVI

Okidač za grčeve je obično nedostatak kalcijuma, magnezijuma, joda, vitamina B, C. Sve to nalazi se u jabukama. Pomaže i jabukovo sirće. Njegova kiselost podstiče želudačnu kiselinu, pa se apsorbovanje kalcijuma i magnezijuma poboljšava. 
ŠTA URADITI: Razmutite dve kašičice jabukovog sirćeta u čaši vode, tri puta dnevno. Ili pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta u šolji tople vode, natopite flanelsku krpu tim rastvorom i stavite na zgrčeno mesto. Prekrijte  peškirom.


ASTMA

Simptomi astme su prouzrokovani upalom i preteranom osetljivošću disajnih puteva. Mogući "okidači" su hladan vazduh, vežbanje, neke namirnice, infekcije, vremenske prilike i alergije. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su jeli bar dve jabuke nedeljno, smanjili rizik od astmatičnog napada za trećinu. U drugoj studiji, deca majki koje su tokom trudnoće jele jabuke su mnogo ređe obolevala od astme tokom prih pet godina života.
ŠTA URADITINajviše antioksidansa nalazi se u kori jabuke, pa je jedite neoljuštenu jednom dnevno.

UBODI

Obloga od jabukovog sirćeta ublažava bol na mestu uboda. Kiselina pretvara neke toksine iz otrova insekta u manje toksične. Obloge od jabukovog sirćeta dobre su i za opektoine meduze.
ŠTA URADITI: Uz pomoć pamučne gaze ili krpe na opekotinu ili ubod stavite jabukovo sirće.

VISOK KRVNI PRITISAK

Faktori rizika uključuju gojaznost, previše bubrežnog hormona renina, godine i gene, a često ne postoji očigledan razlog za povišen pritisak. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da jabukovo sirće snižava krvni pritisak. Naučnici su objasnili da kiselina iz sirćeta smanjuje lučenje hormona angiontezina II koji skuplja krvne sudove. 
ŠTA URADITI: Dodajte malo jabukovog sirćeta u hranu.

PROBLEMI SA DESNIMA

Jabuka u sebi sadrži tanine koji pomažu da se spreči paradentoza. Žvakanje jabuke takođe prija, jer konstantni pokreti vilice poboljšavaju cirkulaciju krvi u desnima.
ŠTA URADITI: Jedite jednu jabuku dnevno.

DIJAREJA

Jabuke sadrže više pektina (vlakna iz voća) nego bilo koje drugo voće. Pektin formira zaštitni sloj u stomaku koji ga čuva od nadražaja. Takođe, u ovom voću ima i probiotičkih komponenti, koje povećavaju broj "dobrih" bakterija.
ŠTA URADITI: Ako imate dijareju, pokušajte da na svakih par sati pojedete po jabuku. Ako je prvo skuvate, to će prijati vašim crevima.

ŠTUCANJE

Jabukovo sirće je starinski lek protiv štucavice, posebno ako je ona prouzrokovana preteranim unosom hrane. Sirće će u stomaku uspostaviti balans i olakšati iritatne grčeve dijafragme.
ŠTA URADITI: Razblažite kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode i polako popijte, gutljaj po gutljaj.

OSTEOPOROZA

Ovo stanje tokom kojeg se gustina kostiju smanjuje, uzrokuje njihovu krtost, a povezano je sa starenjem, menopauzom, previše ili premalo vežbanja i nedostatkom kalcijuma. Istraživanja su pokazala da i upale u organizmu mogu da budu potencijalni uzrok, a flavonoidi kojih ima u jabukama mogu da poboljšaju stanje.
ŠTA URADITI: Jedite jabuke i dok ste mladi.

SLAB IMUNITET

Jedna jabuka srednje veličine sadrži osam odsto vaše neophodne dnevne doze vitamina C, koji je dragocen za održavanje jakog imuniteta. Kada se pektin iz jabuke svari, fermentira ga “dobra” bakterija, što podstiče stvaranje antitela i belih krvnih zrnaca, koja telu pomažu da se izbori sa bolestima.

ŠTA URADITI: Jedite jednu jabuku dnevno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.