Пређи на главни садржај

Vranilovka za dobro varenje




Vranilovka je višegodišnja zeljasta razgranata biljka koja raste do 80 centimetara visine. Ima je u svim delovima zemlje, od pobrđa do srednjeg planinskog pojasa. U narodu poznata kao mravinac, mirišijavac, origanj, vranilova trava, raste po šumarcima, na kamenjaru, po ivicama svetlih šuma, pokraj puteva i ograda. Listovi su joj jajoliki, dužine do dva centimetra, a cvetovi crvenkastobeličasti opojnog mirisa. Ime vranilovka dobila je tako što se pre otkrića sintetičkih boja koristila za farbanje vune u crno, vrano.



ŠTA LEČI
Za spremanje lekovitih preparata koristi se gornja polovina cele biljke, koja se suši u hladu. Glavni sastojci vranilovke su biteri i tanini koji smanjuju nadutost i pomažu kod dijareje. Osim toga, oni podstiču sekreciju i izbacivanje telesnih tečnosti, dok esencijalna ulja leče infekcije usne duplje i grla, umanjuju kašalj i uklanjaju bolove u grlu. Vranilovka se pokazala kao odličan lek za smirenje, protiv raznih upala kože i sluznice.

PROVERENI RECEPTI

Čaj za smirenje i stomačne tegobe

Sipajte šolju kipuće vode preko tri kašičice sušene vranilovke. Ostavite da odstoji deset do petnaest minuta, pa procedite. Pijte tri puta dnevno po jednu šolju.

Kupka protiv infekcije

Pomešajte kašiku vranilovke s jednom kašikom majčine dušice i dve kašike kamilice. Mešavinu prelijte kipućom vodom. Nagnite se preko posude, pokrijte glavu i gornji deo tela velikim peškirom, zatvorite oči i inhalirajte se deset minuta.

Melem protiv bolova

Naspite dve kašike alkohola preko tri-četiri kašičice sitno seckane vranilovke, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Dodajte dve kašike putera i zagrevajte deset minuta uz konstantno mešanje. Procedite melem kroz gazu, pa prebacite u malu teglu sa čepom za vakuumiranje. 
Melem držite u frižideru i nanosite ga hladnog na bolno mesto. Pravite lekovitu mast bar svake četvrte nedelje.
  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.