уторак, 05. април 2011.

Vodič za vežbanje prema godinama
Kako vežbati u dvadesetim, a kako u pedesetim? Svako doba nosi svoje, pa tako treba prilagoditi i program vežbanja. Naučite šta vam trenutno najviše odgovara.
Opšte je poznato da je vežbanje jedan od najvažnijih elemenata u zdravom načinu života. Ipak, ono što možete vežbati u 20-im, ne možete u 50-im. Kako, dakle, znati što odgovara vama? Stručnjaci donose preporuke vežbanja za najvažnije životne dobi. 

Lepršave 20-e 

U dvadesetima se preporučuje 30 minuta treninga s tegovima te 30 minuta kardio vežbi, i to najmanje tri puta nedeljno. Uz to, preporučuje se od 45 do 60 minuta čistih kardio vežbi tri puta nedeljno. Jedan dan se uvek ostavlja za odmor. 

Telo je u 20-im mlado, lako se oporavlja od alkohola, neprospavanih noći i loše hrane. Uz redovno vežbanje, brzo se vraća u formu. Jednako tako lako je i smršati jer metabolizam normalno radi, a pravilnom ishranom i vežbanjem može ga se ubrzati. 

Iako su kardio vežbe i više nego dobre, stručnjaci savetuju ženama u 20-im da svakako praktikuju i treninge s tegovima, što će biti dobra podloga za njihovo buduće zdravlje, jačanje mišića i kostiju. To je najbolje vreme za takve vežbe jer u kasnijim godinama stvari nisu više tako jednostavne. 

Ukratko, dvadesete su idealne godine za čuvanje vlastitoga zdravlja, ali i vitkosti. Nemojte ih trošiti uzalud! 

Slatke 30-e 

U tridesetim se preporučuje jedan sat kružnoga treninga, i to četiri puta nedeljno. Kružni treninzi obuhvataju niz serija različitih vežbi s tačno određenim vremenskim intervalima za odmor. Mogu biti prilično naporni, posebno za početnike, ali daju izvrsne rezultate u vrlo kratkom vremenu. 

Pored toga, potrebno je barem jedan dan u nedelji raditi kardio vežbe, i to vrlo intenzivno u trajanju od 45 do 60 minuta. Naravno, jedan dan ostavite za odmor. 

U 30-im žene počnu primećivati da mršavljenje ne ide više tako lako, a to je ponajviše zbog blagog usporavanja metabolizma. Vežbanje u ovim godinama više nije samo stvar vitkosti i kondicije nego služi kao prevencija i održavanje zdravlja. 

Neka su istraživanja pokazala da žene koje redovno vežbaju izgledaju vrlo slično u 31. te u 39. godini, dok žene koje ne praktikuju fizičku aktivnost izgledaju vrlo različito. U ranim 30-im još se dobro drže, ali ako se približavaju četrdesetima, vidljivo stare i propadaju. 

Dakle, uvrstite vežbanje u svoj životni raspored ako želite što duže zadržati mladost i lepotu. 

Stabilne 40-e 

U ovim se godinama preporučuje sat vremena treninga s tegovima, i to tri dana u nedelji.Treba praktikovati i kardio vežbe 45 minuta dnevno, i to svaki dan. To je više nego u 20-im i 30-im, ali s manje intenziteta. 

Mnoge se turbulencije događaju u telu tokom 40-ih godina,gravitacija sve više čini svoje, hormoni blago divljaju, a metabolizam postaje još sporiji. Kako vam se mast ne bi lepila sve više, i to na delove na kojima nikada nije bila, uvedite vežbanje kao redovnu aktivnost u životu. 

Neke su žene u ovoj dobi sklone prestati vežbati jer ih, kako se opravdavaju same sebi i drugima, ometaju bolovi različitih delova tela. Vežbanje je dobra i pozitivna stvar koja u vaš život može doneti mnogo pozitivnih promena. 

Mirne 50-e 

Prema preporukama stručnjaka, u 50-im je dobro raditi četiri do šest kardio treninga nedeljno, i to u trajanju od 20 do 40 minuta. Treba pripaziti da intenzitet vežbi ne bude prejak. Preporučuje se i pola sata treninga s tegovima dva puta nedeljno. 

Veoma je važno ne zaboraviti ni na istezanje mišića. Mnoge žene u 50-im iza sebe su ostavile menopauzu i telo im zbog toga funkcioniše drugačije. Imate osećaj da vam se prima sve što pojedete, a to je delimično i tačno. 

Zato je važno da se ne zapustite, a vežbanje će pridoneti boljitku i vašeg tela, ali i vašeg duha. Ukupno ćete se bolje osećati, a to je sasvim dobra motivacija, zar ne? 

Нема коментара:

Постави коментар