Пређи на главни садржај

Viršle ne davati deci?




Nutricionisti smatraju da prerađevine ne bi valjalo davati deci mlađoj od dve godine, a bilo bi idealno ako može da se izbegne upotreba ovih proizvoda do četvrte ili pete godine.
Više od 20 vrsta viršli nudi se potrošačima u supermarketima. Tu su pileća, ćureća, koktel, sa sirom... Pakovane i u rinfuzu. Domaćih proizvođača, ali i stranih. Cene se umnogome razlikuju. Šta to govori potrošačima? 

Isuviše niska cena prerađevina od mesa otkriva da su u proizvodnji korišćene alternativne sirovine, odnosno najčešće meso treće kategorije, poručuju iz Grupacije klanične industrije Privredne komore Srbije, dok u organizacijama za zaštitu potrošača smatraju da kupac i kada pazari viršle u rinfuzu ima pravo da od trgovaca traži da pogleda deklaraciju na kojoj moraju da budu navedeni, između ostalog, i sastav i rok trajanja. 

Za nutricioniste dileme nema – koje god da su vrste, proizvođača ili zemlje porekla, viršle ne bi trebalo da budu deo svakodnevne ishrane, a u obrocima najmlađe dece ove prerađevine od mesa nemaju šta da traže. 

– Viršle, paštete i bilo koje druge prerađevine od mesa nipošto ne bi valjalo davati deci mlađoj od dve godine. To su proizvodi od iznutrica ili delova mesa koje nije vrhunskog kvaliteta. U njih se dodaju aditivi, nitriti, ponekad i veštačke boje i ovi sastojci su štetni za najmlađe – rekla je nedavno Milka Kurteš, nutricionista i dijetetičar specijalne bolnice „Banja Koviljača”. 

Sa njom je saglasna i Ana Todorović, nutricionista beogradskog Doma zdravlja „Savski venac”. 

– Viršle su veoma popularne u ishrani našeg stanovništva, pa i kod dece, ali nikako ne mogu da budu preporuka za zdravu ishranu. Osim nitrita i nitrata, koji su tu u cilju što dužeg čuvanja, u viršlama ima i poboljšivača ukusa čija su negativna dejstva poznata. Nije lako reći da li su i koliko viršle štetne, ali slobodno možemo da zaključimo da one nemaju pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Jer uvek je aktuelno pitanje koji deo životinje je završio u njima – smatra Todorovićeva, dodajući da je tačno da viršle ne bi trebalo davati deci mlađoj od dve godine. 

– Ali bilo bi idealno ako roditelji mogu da izbegnu upotrebu ovih proizvoda u ishrani dece barem do njihove četvrte ili pete godine. Tačno je i da na tržištu ima mnogo različitih vrsta viršli, od različitih vrsta mesa, ali ista dilema prati svaku od njih – ne možemo da budemo sigurni koji je deo životinje u njima – smatra Ana Todorović. 

Što se ishrane odraslih tiče, naše sagovornice su saglasne da je umerenost u konzumaciji najbolja parola. 

–Odraslima se savetuje umerenost i uzimanje viršli za doručak najviše jednom u nedelji ili u deset dana i to u kombinaciji sa integralnim hlebom i mlečnim proizvodima, poput jogurta ili sira – savetuju naše sagovornice. 

Kvalitet viršli na tržištu protekle godine je ocenjivao i beogradski Pokret za zaštitu potrošača. Zaključak je bio da su prerađevine od mesa na tržištu mikrobiološki ispravne, ali nisu sve bile zadovoljavajućeg kvaliteta. 

– Kobasice, viršle i paštete nisu štetne po zdravlje građana i bezbedne su za ishranu, ali ne ispunjavaju sve uslove iz Pravilnika o kvalitetu – zaključili su u Pokretu za zaštitu potrošača. 

Odgovornost na proizvođačima 

Kontrola ispravnosti proizvoda od mesa na našem tržištu u nadležnosti je Veterinarske inspekcije. Proverava se prilikom proizvodnje, uvoza, izvoza, prevoza, ali u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine ističu da je po Zakonu o bezbednosti hrane odgovornost na onome ko posluje sa hranom. 

– Za sve što se nađe na tržištu, a nije dobrog kvaliteta ili u skladu sa podacima navedenim na deklaraciji odgovara proizvođač – napominju. 




Izvor vesti: b92.net

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.