петак, 29. април 2011.

Ulje semena groždja


grozdjeseme

Ulje semena grožda nalazi zaista široku primenu u kuvanju. Zbog visoke tače dimljenja idealno je za prženje, a zbog karakterističnog ukusa može se koristiti i za salate i marinade, kao I za pravljenje majoneza. Kalorična vrednost ovog ulja slična je drugim jestivim uljima, ali kako su potrebne manje kolicine može se primeniti u dijetama. Naučna ispitivanja pokazala su da ulje od semenki grožđa uspešno reguliše nivo holesterola i snižava krvni pritisak kod velikog broja ispitanika. U istraživanju koje je Neš predstavio 1993. pokazalo se da je kod ispitanika koji su trošili 43 g dnevno tokom perioda od tri nedelje došlo do porasta HDL (“dobrog holesterola”) od 13% i pada LDL (“lošeg holesterola”) od 7%. Druga istraživanja ukazuju na sposobnost ovog ulja da sprečava razmnožavanje ćelija raka, i na potencijal da spreči štetu koju hemoterapija nanosi zdravim ćelijama. Ulje semena grožda je omiljeni sastojak u kozmetičkim proizvodima namenjenim oštećenoj koži, ili koži izloženoj stresu, jer poseduje regenerativne sposobnosti koje omogućuju bolje funkcionisanje procesa hidratacije. Pomaže koži da zadrži normalnu strukture epitelnih celija kao i nervnih ćelija tako što podržava membrane ćelija. Naročito je delotvorno za obnavljanje kože oko očiju. Pokazalo se efikasnim u nezi strija, a koristi se kao podloga i u aromaterapiji.

Нема коментара:

Постави коментар