петак, 08. април 2011.

Sočivo

                                  
                                         


Sočivo je mahunarka visoke biološke i hranljive vrednosti. Ugljeni hidrati iz sočiva zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima postepeno se ispuštaju u krv, čime se postiže dugotrajan osećaj sitosti.
Sočivo sadrži veću količinu proteina od pasulja. Biljna vlakana doprinose snižavanju holesterola, regulaciji probave i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Sočivo sadrži mnoštvo vitamina i minerala.
Odličan je izvor mikroelementa molibdena, a takođe i veoma dobar izvor dijetalnih biljnih vlakana, magnezijuma i aminokiseline triptofana.
Dobar je izvor gvožđa i fosfora.
Od vitamina, veoma je dobar izvor vitamina B kompleksa, zatim beta-karotina, a sadrži još i kalijum, kalcijum, cink i bakar.
Od sočiva se mogu pripremati čorbe, variva, salate. Odlično se kombinuje sa žitaricama kao što su pirinač ili ječam.
Osobama sa osetljivim organima za varenje se preporučuje pasirano sočivo kuvano sa karminativnim začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Mahunarke bi trebalo da budu zastupljene u ishrani bar 2-3 puta nedeljno.
Postoje razne varijante sočiva, a na našem tržištu se obično mogu naći cveno i zeleno sočivo.

Нема коментара:

Постави коментар