уторак, 19. април 2011.

Osam jednostavnih saveta protiv nesanice
Pridržavajući se osam jednostavnih saveta, možete brže da utonete u san i čvršće da spavate, ističu stručnjaci australijske klinike Boural.
 
"Nesanica pogađa svakog četvrtog stanovnika planete. Simptomi variraju od mučnog usnivanja i nemirnog sna do čestog buđenja tokom noći - ističe Mim Bejm - Zato mi, oslanjajući se na principe savremene medicine i tradicionalne metode lečenja, predlažemo prilično efikasne savete o tome kako da se otarasite prablema sa nesanicom..." 
 
 
1)  U borbi protiv nesanice možete koristiti biljne lekove. Za razliku od pilula za spavanje, biljni sedativni čajevi i tinkture ne izazivaju zavisnost. Da bi se postigao željeni efekat biljni lek se uzima posle večere i pre spavanja. Umirujuće i uspavljujuće dejstvo imaju valerijana, hmelj i matičnjak. 
 
 
2)  Lagana užina pre odlaska u krevet sa malo ugljenih hidrata povećava nivo serotonina i normalizuje nivo šećera u krvi, što ima umirujući efekat na organizam. Možete koristiti starinski recept: šolja toplog mleka sa medom. Može pomoći i komad sira i keksa ili pola banane. 
 

3)  U borbi protiv nesanice treba primenjivati "higijenu sna". Ovaj termin uključuje primenu uvek istog rituala: odlazite na spavanje uvek u isto vreme u provetrenu spavaću sobu. Ne spavajte u dnevnom boravku. Izbegavajte kofein u poslepodnevnim i večernjim časovima, teži fizički napor pre spavanja i gledanje horor filmova.
 

4)  Bez obzira što alkohol na mnoge deluje deluje opuštajuće, osobe koje pate od nesanice treba da ga izbegavaju. Alkohol remeti ciklus spavanja u delu sna sa brzim pokretanjem očnih jabučica kada sanjamo. To znači da organizam ne može potpuno da se opusti i povrati snagu.
 

5)  Posebne vežbe mogu da poboljšaju san. Pri tome jača fizička aktivnost (trčanje, vožnja bicikla i dizanje tegova) treba da se sprovodi ujutru, a umerenija (joga, pilates i tai-či) uveče, što će pomoći da se opusti ne samo telo, već i um.
 

6)  Stručnjaci su utvrdili da najdublji san nastupa kada se temperatura tela dovoljno snizi. Po pravilu to se dešava u jutarnjim časovoma. Mozak možete da ubedite da utone u carstvo sna pomoću tople kupke ili tuša, nakon koje sledi sniženje temperature tela i čvršći san.
 

7)  Regulisanje čovekovog ritma sna i budnog stanja ostvaruje hormon melatonin, koli stvara hipofiza. Rad po smenama, česti letovi i loš san utiču na nivo melanina i remete "unutrašnji časovnik". Za korekcije tog "unutrašnjeg časovnika" možete da koristite tablete melatonina.
 

8)  Stalno rojenje misli u glavi su jedan od razloga nesanice. Da se otrgnete od realnosti i utonete u san pomoći će vam metoda relaksacije mišića - nova verzija "brojanja ovaca". Ležeći u krevetu treba potpuno da opustite mišiće osećajući da tonete u krevet. To činite sa celim telom počinjući odozo naniže do prstiju nogu. 

Нема коментара:

Постави коментар