четвртак, 14. април 2011.

Masaža stopala leči umor
Umor je normalna fiziološka pojava korisna po ljudski organizam jer nam signalizira da treba da napravimo pauzu od sat-dva ili da malo odspavamo. Organizam će, ako je reč o uobičajenom umoru, nakon toga biti oporavljen. Međutim, ako ništa ne pomogne, treba posumnjati na premor, a u najdrastičnijim slučajevima na hronični umor koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Refleksne tačke
Linija između tačaka 2 i 3 – gornja linija refleksne
tačke za pluća
3 – refleksna tačka za pluća
1 – refleksna tačka za ramena
Linija između tačaka 3 i 4 – donja linija refleksne
tačke za pluća
4 – dijafragma
5 – solar pleksus
SIMPTOMI NISU UVEK JASNI
Hronični umor može da traje mesecima, pa i godinama, i da potpuno iscrpi čoveka. U najvećem broju slučajeva pogađa gradsku populaciju, prvenstveno radno aktivnu, što ide u prilog tezi da je sindrom hroničnog umora zapravo posledica savremenog načina života.
Osoba koja pati od sindroma hroničnog umora često nije svesna ozbiljnosti svojih tegoba jer se na uobičajene simptome kao što su stalan nedostatak energije, loše pamćenje i pad koncentracije često nadovezuju glavobolja, bol u limfnim čvorovima, zglobovima, mišićima i grlu.

ŠTA KAD DUŠA BOLI
– Hronični umor je sve prisutniji zdravstveni problem i sve češći razlog za odlazak lekaru ili terapeutima koji se bave alternativnom medicinom. On spada među zdravstvene tegobe koje se teško leče jer ga izazivaju različiti faktori. Zato se najbolji rezultati postižu holističkim pristupom pacijentu, čija je suština da se svaki čovek tretira kao celina sastavljena od tri komponente: uma, tela i psihe. Dakle, u obzir se uzimaju svi aspekti života pacijenta, njegove navike, način ishrane, lični problemi, emotivno stanje – ističe Tatjana Lazarov, diplomirani refleksolog.
Ipak, navodi naša sagovornica, do nastanka hroničnog umora najčešće dovode psihički problemi.
– Obično su to problemi s kojima se pacijent nerado suočava, pa zato ostaju skriveni. Na primer, dešava se da pred sebe postavljamo nerealne zahteve i očekivanja. Neispoljena duboka žalost, na primer nakon gubitka drage osobe, može da dovede do osećaja hroničnog umora. Iste posledice može da ima i česta a neispoljena ljutnja, ali i svakodnevna dosada – kaže Tatjana Lazarov.
Statistika pokazuje da tek svaki deseti pacijent sa sindromom hroničnog umora uspeva da se izleči u potpunosti. Zato naša sagovornica preporučuje refleksologiju, terapeutsku masažu stopala, koja pomaže da se aktiviraju prirodni odbrambeni mehanizmi za jačanje i očuvanje zdravlja i objašnjava kako da uradimo četiri jednostavne tehnike.

ČETIRI JEDNOSTAVNE TAKTIKE
• Levom rukom obuhvatite ris stopala, a kažiprstom desne ruke povlačite zamišljene vertikalne linije po gornjoj trećini stopala. Na tom mesnatom delu nalazi se refleksna tačka za pluća koju treba blago masirati da biste popravili disanje. Opušteno i duboko disanje aktivira odbrambene mehanizme u organizmu koji se, zahvaljujući tome, lakše opušta i odmara. Nakon dva-tri minuta na isti način izmasirajte drugo stopalo.
• Masirajte čitav luk ispod prstiju jer se na njemu nalazi gornja linija refleksne tačke pluća i refleksna zona za rameni pojas. Pritiskajte jače, kako biste opustili mišiće tog dela, a zatim kružnim pokretima izmasirajte područje ispod malog prsta. Masaža svakog stopala treba da traje pet minuta.
• Palcem masirajte donju liniju refleksne tačke pluća od unutrašnje strane stopala ka spoljašnjoj i nazad. Izmasirajte i refleksnu tačku za dijafragmu jer ona utiče na kvalitet disanja. Imaćete dublji uzdah i izdah, što će ubrzati cirkulaciju, popraviti prokrvljenost i odagnati umor.
• Posebnu pažnju treba da posvetite tački u kojoj se nalazi solar pleksus. Na nju prislonite vrh palca i pravite kružne pokrete. Što više opustite ramena, lice, vratne mišiće i razmišljajte o nečemu prijatnom i relaksirajućem.
 
Refleksologija aktivira odbrambene mehanizme organizma
– Refleksologija je masaža određenih tačaka stopala, čime se stimulišu odbrambeni mehanizmi za jačanje i očuvanje zdravlja. Ova metoda zasniva se na saznanju da se na stopalima nalaze refleksne tačke svih organa i delova tela čijom se masažom deluje na određeni organ ili deo tela – kaže Tatjana Lazarov i dodaje da više podataka o samoj tehnici može da se nađe na sajtu www.refleksologija.rs. Ona navodi da se tretmanima refleksologije uspostavlja normalan tok životne energije koji je poremećen uticajima negativnih emocija.

Нема коментара:

Постави коментар