Пређи на главни садржај

Hipotireoza - štitna žlezda i sniženi hormoni




Hipotireoza je bolest koja nastaje zbog nedostatka hormona štitne žlezde ili njenog nereagovanja na prisutne hormone. Ova bolest je znatno češća kod žena nego muškaraca. Ispoljava se poremećajem metabolizma, koji dovodi do opšte psihičke i fizičke usporenosti organizma.

Uzrok

Hipotireoza najčešće nastaje zbog oštećenja štitne žlezde, što dovodi do nedovoljnog stvaranja njenih hormona (T3 i T4). Najčešće je to posledica autoimune bolesti gde sopstveni imunitet (i celularni i humoralni) napada štitnu žlezdu postepeno dovodeći do njenog propadanja (atrofije). To nastaje pod uticajem zapaljenja i velikog broja antitela protiv žlezde. Antitela blokiraju receptore za TSH. TSH je hormon koji kod žlezde dovodi do lučenja hormona T3 i T4. Kod nekih bolesnika ova je bolest udružena sa drugim endokrinim bolestima (dijabetes tip 1, Adisonova bolest, hipoparatireoizam, hipogonadizam) ili sa bolestima drugih sistema ( sistemski eritemski lupus, reumatiodni artritis, perniciozna anemija, Sjegrenov sindrom, vitiligo, hronični hepatitis, ulcerozni kolitis). Sve su to bolesti kod kojih takođe, dolazi do napada antitela na sopstveni organ.

Hipotireoza može da nastane kao posledica odstranjenja dela ili cele žlezde, zbog tumora, strume ili u procesu lečenja hipertireoze (uništenje žlezde radioaktivnim jodom). Štitna žlezda može da bude znatno smanjena ili da je nema kao posledica poremećaja u razvoju. To su juvenilna hipotireoza, atireoza i kretenizam.

Hipotireoza sa strumom (uvećana žlezda) je najčešće posledica hošimoto bolesti, kod koje zapaljenje žlezde vremenom dovodi do smanjenog stvaranja hormona. Žlezda može da se ošteti delovanjem nekih lekova i strumogenih faktora. U nekim krajevima u vodi i hrani nema dovoljno joda, pa se javlja endemska struma i kretenizam. U svim tim slučajevima žlezda je uvećana (struma).

Različita stanja koja oštećuju hipotalamus i hipofizu (tumori i zapaljenja), mogu dovesti do smanjenog stvaranja hormona TSH, što za posledicu ima nastanak hipotireoze. Ovo su najzeđi uzroci hipotireoze.

Tegobe

Bolest obično nastaje i razvija se postepeno, podmuklo. Bolesnik dugo nema tegobe ili su one takve da se misli na druge bolesti, sve dok se simptomi hipotireoze ne ispolje jasno. Najčešće tegobe su umor, malaksalost, pospanost, zaboravnost, nepodnošenje hladnoće, slabljenje sluha, povećanje telesne težine (ali ne i značajna gojaznost) uprkos smanjenom apetitu. Bolesnici imaju nadimanje, zatvor i druge smetnje sa varenjem, slabo se znoje i često imaju bol u grudima. Ponekad postoje bolovi u mišićima, neuredna menstruacija, lučenje mleka, muški i ženski sterilitet. Simptomi se razvijaju postepeno tako da se oboleli na njih navikne, pa se često hipotireoza otkrije slučajno.

Oboleli izgledaju podbulo, otečenog lica posebno oko očiju, bledožućkaste suve perutave i hrapave kože. Kosa je lomljiva, suva, sklona opadanju sa pojačanim perutom. U težim slučajevima su otoci dosta izraženi na licu i po telu – miksedem.

Štitna žlezda je obično mala. Srčani rad je često usporen, tonovi tiši, a krvni pritisak konvergentan (povišen donji – dijastolni, a snižen gornji – sistolni pritisak). Laboratorijske analize, osim promena hormona, mogu da pokazuju anemiju, povišen holesterol, nekada i trigliceride, CPK, LDH i AST, a snižen natrijum.

Dijagnoza

U najvećem broju slučajeva TSH je znatno povišen. Može biti i sasvim malo povišen, ali su sniženi ukupni T4 ili slobodni T4 (FT4) u serumu. Ponekad je nivo TSH normalan ili snižen, ali su znatno niski T3 i T4. U početku bolesti, hipotireoza može da liči na starenje, depresiju, Alchajmerovu ili Parkinsonovu bolest. Kada su prisutni otoci, bolest može ličiti na nefrotski sindrom, uremiju, tešku srčanu insuficijenciju ili pernicioznu anemiju. Kod nefrotskog sindroma hormoni štitne žlezde mogu biti poremećeni, ali je TSH normalan i žlezda je normalne veličine.

Lečenje

Hipotireoza se leči tireoidnim hormonima. Najbolje je da se koriste preparati sa T4 hormonom (tiroksin), koji se u organizmu jednim delom pretvara u T3 (trijodtironin). Preparati sa T3 hormonom mogu brže da uklone simptome, ali češće daju neželjene efekte (ubrzan rad srca, osećaj lupanja srca i slabost). Lek se uzima svakog jutra. Lečenje se počinje sa nižim dozama, posebno kod starijih i srčanih bolesnika. Kod njih veća doza leka može da dovede do koronarne bolesti ili srčane slabosti (insuficijencija). Ako je hipotireoza posledica oštećenja žlezde (primarna hipotireoza) cilj terapije je da se TSH održava malo iznad gornje granice, što se postiže za nekoliko meseci. Ako je hipotireoza sekundarna tj. posledica nedostatka TSH, teži se da se terapijom nivo T3 održava na normali. Ako je bolest udružena sa hipokorticizmom lečenje se započinje hidrokortizonom. Lečenje je uglavnom doživotno, uz kontrole jednom godišnje.  

Prognoza

Prognoza bolesti je dobra, ako se bolesnik pridržava terapije i redovno kontroliše. Najčešće je lečenje doživotno. Ako je hipotireoza posledica Hašimoto tiroiditisa vremenom se doza tiroksina povećava. Ako je bolest posledica subakutnog tiroiditisa ili se javlja kod žena nakon porođaja, hipotireoza je obično prolazna. Hipotireoza ne daje komplikacije ako se bolesnik pridržava propisane terapije, ali ako ne uzima lekove, simptomi se produbljuju sve do nastanka miksedemske kome, kada je smrtnost velika. U slučaju da se uzima prevelika doza leka može doći do hipertireoze sa nervozom, ubrzanim srčanim radom, znojenjem i ostalim simptomima ove bolesti.

Preventiva

Preventiva bolesti praktično ne postoji, jer se ne može uticati na uzroke hipotireoze. Međutim, mnogo se može učiniti ranim otkrivanjem bolesti. Kretenizam, kao posledica urođene hipotireoze se veoma retko sreće, jer se u porodilištu određuje nivo hormona, tako da se lečenje započinje na vreme.

Autor: Dr.Gordana Grujić

Izvor: http://www.porodicnilekar.net

Коментари

  1. Dobar članak o problemima sa štitnjačom možete pročitati i ovdje - hipotireoza . Simptomi su ispočetka dosta neodređeni i često prođe dosta vremena prije nego se otkrije u čemu je zapravo stvar.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.