Пређи на главни садржај

Enzim odgovoran za širenje tumora




Naučnici su otkrili ključnu supstancu koja je odgovorna za metastaziranje raka dojke.
To može uticati na razvijanje novih lekova koji bi zaustavili širenje ove smrtonosne bolesti u ranijim fazama i spasili na desetine hiljada života svake godine. Stručnjaci sa Instituta za istraživanje raka otkrili su da jedan enzim u telu direktno učestvuje u širenju ćelija tumora dojke. 

Više od 90 odsto smrti uzrokovanih rakom upravo su posledica širenja na druge organe poput pluća, jetre, kostiju. Istraživači sada imaju za cilj da otkriju kako da uspešno blokiraju akciju enzima čiji je naziv lizil sličan oksidazi 2 (LOXL2). 

U drugom važnom ispitivanju tim je otkrio da je visok nivo tog enzima povezan sa agresivnijim oblicima kancera. To znači da je moguće stvoriti test za merenje nivoa tog enzima kod pacijenata i unaprediti lečenje u ranim fazama galopirajućih tumora. 

Istraživači tvrde da enzim podstiče širenje raka putem dva proteina TIMP1 i MMP9 za koje je i ranije utvrđeno negativan efekat po zdravlje obolelog od ove bolesti. On je povezan i sa napredovanjem drugih tipova raka poput raka jednjaka i debelog creva. 

Nedavne studije pokazale su da jedna od osam žena može da dobije tumor dojke u toku života. Ova opaka bolest ubije oko 12.000 žena, dok se oko 47.000 novih slučajeva registruje svake godine. Danas postoje metode za tretiranje metastaza raznih oblika tumora, ali nažalost, još ne postoji mogućnost da se one u potpunosti izleče. 



Vest preuzeta sa: b92.net

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.