Paradajz zauzima prvo mesto na listi deset najkorisnijih namirnica za ljudsko zdravlje, sastavljenoj od strane britanskih stručnjaka.
Titulu najzdravije namirnice paradajzu je omogućio visok sadržaj posebno aktivnog antioksidansa likopena, a takođe i vitamina C. Mnogobrojne studije u poslednjih nekoliko godina pokazuju da paradajz obezbeđuje zdrav kardiovaskularni sistem. Likopen i vitamin C sprečavaju oksidaciju štetnog holesterolo (LDL) i sprečavaju njegovo taloženje na zidovima krvnih sudova i formiranje opasnog plaka. Ovi sastojci paradajza, takođe, sprečavaju pojavu nekih oblika raka, pre svega pluća, pankreasa i grlića materice.
Na drugom mestu nalazi se ovsena kaša. Ona sadrži veliku količinu vitamina E, kao i proteine i dijetna vlakna, neophodne za normalno odvijanje telesnih funkcija.
U prvu trojku spada i kivi. On sadrži vitamine A, C i E, najaktivnije u jačanju imuniteta organizma. Semenke ovog ploda sadrže omega-3 masne kiseline, važne za zdravlje srca i krvnih sudova.
Nakon kivija sledi crno grožđe, koje sadrži antioksidanse flavonoide i ima sposobnost da spreči nastanak raka i bolesti srca i krvnih sudova. Resveratrol, sastojak crnog grožđa i vina dobijenog od njega, obezbeđuje dugovečnost.
Na petom mestu su pomorandže. One sadrže veliku količinu vitamina C i pektine, koji utiču na smanjenje vrednosti lošeg holesterola u krvi. Zatim slede brokoli sa visokom koncentracijom antioksidanasa i avokado sa korisnim masnim kiselinama, koji normalizuju nivo šećera u krvi.
Osmo mesto je zauzela potočarka, bogata jodom, gvožđem i vitaminima A i C. Za njom sledi beli luk koji sadrži alicin - normalizator krvnog pritiska. Ovaj začin i lek bi trebali svi da jedu, posebno osobe sa hipertenzijom.
Listu top deset namirnica završava maslinovo ulje , bogato antioksidansima.
Коментари
Постави коментар