Пређи на главни садржај

Brokoli je dobar i za pluća



Nedavno su naučnici otkrili hemijski spoj u plućima NRF2 koji je pomaže delovanju mikrofaga, a brokoli i slično povrće pomažu u obnavljanju NRF2 pomoću supstance sulphoraphane.

Poznato je da je brokoli među najzdravijim namirnicama i da pomaže u prevenciji tumora, ali nedavno je otkriveno da pomaže i bolesnicima s plućnim bolestima, prenosi N ew Scientist.

Kako bi pluća bila zdrava, bela krvna zrnca koja se zovu makrofagi iz njih uklanjaju bakterije koje mogu da uzrokuju infekciju u slučaju da ih se nakupi previše.. Ovaj proces čišćenja pluća je ne funkcioniše dobro kod pušaća i kod osoba sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća. 
Nedavno su naučnici otkrili hemijski spoj u plućima NRF2 koji je pomaže delovanju mikrofaga, a brokola, karfiol i slično povrće pomažu u obnavljanju NRF2 pomoću supstance  sulphoraphane.
Količina enzima u plućima varira od osobe do osobe pa tako i količina sulphoraphanea. Naučnici tvrde da su potrebna nova istraživanja na ljudima kako bi se otkrilo koje su sve dobre strane u prehrani bogatoj ovom supstancom, a potrebno je istražiti i koje bi se još plućne bolesti mogle lečiti na ovakav način. Do tada se svima preporučuje da jedu brokoli kad god mogu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.