субота, 30. април 2011.

Brokoli je dobar i za plućaNedavno su naučnici otkrili hemijski spoj u plućima NRF2 koji je pomaže delovanju mikrofaga, a brokoli i slično povrće pomažu u obnavljanju NRF2 pomoću supstance sulphoraphane.

Poznato je da je brokoli među najzdravijim namirnicama i da pomaže u prevenciji tumora, ali nedavno je otkriveno da pomaže i bolesnicima s plućnim bolestima, prenosi N ew Scientist.

Kako bi pluća bila zdrava, bela krvna zrnca koja se zovu makrofagi iz njih uklanjaju bakterije koje mogu da uzrokuju infekciju u slučaju da ih se nakupi previše.. Ovaj proces čišćenja pluća je ne funkcioniše dobro kod pušaća i kod osoba sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća. 
Nedavno su naučnici otkrili hemijski spoj u plućima NRF2 koji je pomaže delovanju mikrofaga, a brokola, karfiol i slično povrće pomažu u obnavljanju NRF2 pomoću supstance  sulphoraphane.
Količina enzima u plućima varira od osobe do osobe pa tako i količina sulphoraphanea. Naučnici tvrde da su potrebna nova istraživanja na ljudima kako bi se otkrilo koje su sve dobre strane u prehrani bogatoj ovom supstancom, a potrebno je istražiti i koje bi se još plućne bolesti mogle lečiti na ovakav način. Do tada se svima preporučuje da jedu brokoli kad god mogu.

Нема коментара:

Постави коментар