Пређи на главни садржај

6 preparata protiv hemoroida



Svaki čovek je makar jednom u životu imao problem sa hemoroidima. Ova neprijatna bolest uglavnom pogađa žene između 45. i 65. godine, a glavni krivci za to su nepravilan način ishrane i stres. Naravno, kada se pojave prvi simptomi, poseta lekaru je obavezna, ali postoje i lekovi iz prirode koji mogu da vam olakšaju tegobe. Za vas smo izabrali šest proverenih recepata, koji će vam uz adekvatnu terapiju sigurno olakšati tegobe.


                                                                         



OBLOGA OD SRČENJAKA
Pomešajte četiri kašike praha srčenjaka sa dve kašike vode ili sitnog sira. Dobro promešajte, stavite smesu na gazu, pa postavite na obolelo mesto. Oblogu držite oko 30 minuta.

KUPKA OD HRASTAU litar vode stavite oko tri kašike sušene kore hrasta, pa kuvajte oko petnaest minuta. Procedite, odvarak sipajte u posudu i perite se deset minuta. Postupak ponavljajte dva puta dnevno, ujutru i uveče.

OBLOG OD ORAHAPreko dve kašičice sušenog i iseckanog orahovog lišća prelijte šolju hladne vode. Kratko prokuvajte, pa procedite nakon tri do pet minuta. Pamučnu krpu ili komad vate uronite u odvarak. Postavite na ekcem ili komadom vate istrljajte kožu.

KUPKA OD HAJDUČKE TARVE
Za zapiranje ili pranje nogu naspite pola litra kipuće vode preko šake hajdučke trave i ostavite da stoji nekoliko sati. Procedite odvarak, sipajte ga u vrelu vodu koju koristite, pa se ispirajte tri puta nedeljno.

Najvažnije je da promenite način života i ishrane. U jelovnik uvedite integralne žitarice, mekinje, voće i povrće

ZAPIRAK OD DIVLJEG KESTENA
Preko dve pune kašike biljnog praha i izdrobljenog lišća divljeg kestena prelijte pola litra kipuće vode. Ostavite da odstoji deset minuta, potom procedite. Pomešajte sa toplom vodom i zapirajte se deset minuta.

MAST OD MASLAČKA
Zagrejte 500 g svinjske masti, dodajte 40 svežih cvetova maslačka i ostavite na šporetu da baci samo jedan ključ. Sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu blago zagrejte, procedite, dobijenu mast sipajte u teglu i nekoliko puta na dan blago utrljajte na obolelo mesto.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.