субота, 12. март 2011.

Uzroci neprestanog umora


Ako i posle dovoljno sati sna već danima ustajete umorni, kao da uopšte niste spavali, vreme je da se zapitate šta je razlog tome


 Umor može biti i posledica nepravilnog rada štitne žlezdeAko i posle dovoljno sati sna već danima ustajete umorni, kao da uopšte niste spavali, vreme je da se zapitate šta je razlog tome.
Možda vam alergije (na hranu, prašinu...) ometaju san. Naime, kada vas napadnu alergeni počinjete da kijate, oteženo dišete, a krajnji rezultat su nemiran, isprekidan san i umor. Utvrdite na šta ste alergični i pijte odgovarajuće lekove.
Budući da kafa ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak, i kofein može da bude razlog lošeg sna i umora. Predveče nemojte jesti crnu čokoladu i piti kafu, jer jedna šoljica sadrži 137 mg kofeina.
Možda ste anemični? Proverite krvnu sliku i ako se ispostavi da nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca, znaćete zašto često osećate da nemate dovoljno energije. U ishranu uvedite što više namirnica bogatih gvožđem.
Umor može da bude i posledica nepravilnog rada štitne žlezde. Zbog hipotireoze metabolizam, rad srca, creva i puls su usporeni, stalno vam je hladno, često vam se spava i u toku dana...
Ukoliko imate loše držanje tela, ne dozvoljavate krvi da normalno cirkuliše i tako opterećujete pluća i srce. Stoga, zabacite ramena, podignite bradu i isprsite se! Umor nastaje i zbog nepravilnog sedenja. Jačajte mišiće leđa i ramena, i uvek vodite računa u kakvom položaju sedite.
I, vežbajte! Iako ne zvuči logično, istinito je da ukoliko se više krećete, to ste manje umorni. Naučno je dokazano da se osobe koje imaju lošu kondiciju brže umaraju. Čak će vam i šetnja od 15 minuta vratiti energiju.
A možda vaš organizam tako reaguje na obavljanje nekoliko poslova istovremeno? Naime, kada radite više stvari odjednom, telo troši mnogo glukoze. Ljudi tada uglavnom unose šećer u organizam, što samo trenutno poboljšava stanje. Ali, na duže staze, to prouzrokuje umor i pospanost. Pravite kraće pauze da bi organizam imao vremena da se oporavi.
Najzad, uzrok umora može da bude i kolotečina, odnosno monoton dan. Klinički psiholog Džudit Sils ističe da postoji jaka veza između naših emocija i toga kako se fizički osećamo. Promena rutine može da bude od velike pomoći. "Vraćajte se s posla drugim putem, probajte novu hranu... Kada isprobavate nove informacije i iskustva vaš organizam se budi. To je hrana za um", kaže Silsova.

Нема коментара:

Постави коментар