субота, 19. март 2011.

Srećan postUskršnji post je jedan od najstožijih i traje sedam nedelja. Ukoliko ste se odlučili da postite, poslušajte savete Branke Mirković, nutricioniste koja daje odgovore na najvažnija pitanja. 

  
Pravilnim izborom namirnica možete da obezbedite dovoljan unos kako kalcijuma tako i svih nutritivnih elemenata. Međutim, za zdravu primenu i izbor namirnica neophodno je znati i primeniti neka pravila.

KALCIJUM
 
Da bi se hranom životinjskog porekla unelo dovoljno kalcijuma, potrebno je svakodnevno uneti na primer 200 gr. mleka - jedna šolja i 70 gr. sira ili 2 šolje mleka ili jogurta i 40gr. sira.
Namirnice biljnog porekla mogu takođe da zadovolje potrebe za kalcijumom pre svega mak koji je veoma bogat izvor kalcijuma, zatim, rogač, suve smokve, badem, lešnik, pasulj, lisnati kelj, susam.
Namirnice sa srednjim sadržajem kalcijuma su blitva, salata endivija i bob. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe najbolje je kombinovati razne vrste biljnih namirnica. Dakle, jedite integralne žitarice, pšenicu, raž u obliku hleba ili integralnih pahuljica, tako ćete obezbediti četvrtinu dnevnih potreba.
Mak i jezgrovito voće, mogu da vam obezbede do 40 odsto dnevnih potreba kalcijuma. Na primer, 25 gr. maka oko 2 pune kašike ili kombinacija suvog i jezgrovitog voća na primer 70gr. badema i isto toliko suvih smokava.

VOĆE

 Od povrća birajte pre svega kelj, kelerabu i blitvu, koje bi trebalo da svakodnevno unosite kao prilog. Ako svakodneno jedete povrće obezbedićete dodatno vitamine, minerale i dodatne količine kalcijuma.

RIBAUvrstite u jelovnik morsku ribu. Cene su različite, ali ne zaboravite da su i jeftinije morske ribe izuzetno zdrave.

SAVETI1. Ishrana treba da bude raznovrsna, i jednostavne pripreme, bez mnogo masnoće i duge termičke obrade
2. Koritite maslinovo ulje hladno ceđeno, kombinujte u ishrani sa hladno ceđenim uljem od bundeve, susama, zrna grožđa.
3. Morska riba ne mora da bude skupa, papalina i skuša su odličan izbor. 
4. Izbacite belo brašno koristite integralno, kao i integralnu testeninu. Med umesto šećera, smanjite unos soli i masnoće.

Papaline sa malo uljaOdmrznite papaline, stavite u činiju, dodajte malo malsinovog ulja i pospite sa malo integralnog ili kukuruznog brašna (ako imate višak kilograma ili vodite računa o težini nije neophodno) i stavite u pleh koji ste obložili sa papirom za pečenje. Pecite u ugrejanoj rerni. Možete da dodate beli luk, a ako vam smeta pospite sa belim lukom u prahu. Biće hrskave, nećete imati problema sa varenjem, a i ne treba da se plašite mirisa.

Primer jelovnika
Doručak: musli (dodajte badem, orah, lešnik po izboru, suve smokve, šljive, kajsije) prelijte čajem ili mlekom od soje ili pirinčanim mlekom
parče integralnog hleba sa namazom od tunjevine ili sardine (najbolje je da je sami napravite)
Užina: jabuka, pomoranža, par zrna badema i jedna smokva, suva šljiva, kajsija
Ručak: razne čorbe od povrća, sa pečurkama, krompirom povrće sa integrlnim pirinčem i pečurkama ili pasulj sa salatom ili turšijom morska riba sa krompir salatom ili blitva i krompir
Užina:
 pečena bundeva ili pečene jabuke, zaslađene sa malo meda, kompot od jabuka sa suvim voćem
Večera: tanjir integralne testenina sa makom (zasladite sa malo meda) integralna testenina ili pirinač sa pečurkama slično kao doručak

Нема коментара:

Постави коментар