недеља, 27. март 2011.

Srce i mozak vole čokoladu

Čokolada na recept za bolje zdravlje - zvuči predobro da bi bilo istinito. Zar od čokolade nemamo problematičnu i masnu kožu punu bubuljica? Zar čokolada ne dgoji i ne izaziva začepljenjekrvnih sudova? - Recite zbogom grižnji savesti što ste ponovo pojeli pokoju kockicu čokolade jer vaša najdraža poslastica je zdrava.
Bogata hranjivim sastojcimaAntioksidanti, gvožđe i cink – kakao ih je bogat. Čak i vitamin C se nalazi u sastojcima čokolade. Antioksidanti usporavaju proces starenja, cink je važan za dobar vid, a ujedno jača kosti, mišiće, kosu i nokte.

MineraliSvaki komad crne čokolade našem organizmu pruža potrebne minerale, poput magnezijuma, koji se ubraja u osnovne sastojke. Sastojci crne čokolade pozitivno deluju na aktivnosti mozga, jačaju srce i kosti, a ujedno imaju pozitivno dejstvo na mišiće.

Dobro raspoloženjeVeć od ranije je poznato kako čokolada podiže naše raspoloženje. Ali, nije serotonin odgovoran za poboljšanje raspoloženja. Čokolada zaista podiže nivo serotonina, ali on sam nije sadržan u njenom sastavu. Razlog našeg osmeha leži zapravo u dopaminu. Naime, ako osoba jede nešto što voli, organizam sam luči ovaj hormon. Ne samo da najdražom poslasticom podižemo raspoloženje, nego smanjujemo posledice stresa i ujedno podižemo nivo energije.

Srce voli čokoladuPopularna čokolada sadrži flavonoide koji jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ovo su dokazale brojne međunarodne studije. 

Нема коментара:

Постави коментар