субота, 19. март 2011.

Soja zamenjuje mesoSoja je idealna alternativa mesu jer je izuzetno bogata proteinima. Posebno je korisna u ishrani dijabetičara, preventivno deluje kod bolesti jetre, povišenog krvnog pritiska, raka dojkeSOJA je idealna alternativa mesu jer je izuzetno bogata proteinima, a mnogo je zdravija. Posebno je korisna u ishrani dijabetičara, preventivno deluje kod bolesti jetre, povišenog krvnog pritiska, raka dojke, prostate i debelog creva, snižava holesterol. Pozitivno utiče na kosti, zahvaljujući izoflavonima smanjuje rizik od osteoporoze. Soja ublažava simptome menopauze zato sredovečne azijske žene koje često konzumiraju ovu namirnicu nemaju problema sa valunzima.
Ova jednogodišnja biljka u svakoj mahuni ima dva do pet zrna žute ili svetlobraon nijanse. Osim proteina i celuloze, sadrži i aminokiseline, ugljene hidrate, kao i minerale fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitamina A, E, kompleksa B.

 Soja je izuzetno bogata proteinima

Oko 0,5 procenata svetske populacije je alergično na soju, a to su uglavnom osobe koje su alergične i na kikiriki, grašak, pšenicu i raž. Ali čak i kada niste, konzumirajte je u umerenim količinama (2-3 puta nedeljno) budući da prekomerna količina soje umanjuje sposobnost organizma da apsorbuje minerale.
Soja sos je popularan začin, u zavisnosti od vrste soje sadrži između 37 i 50 procenata proteina, čak dva puta više nego svinjska šnicla. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama, elektrolitima, mineralima (fosfor, magnezijum, cink, kalijum, gvožđe) i vitaminom B. Budući da je veoma slan, jela u koja ga dodajete ne bi trebalo dodatno da solite i mnogo začinjavate. Daje osećaj sitosti, zato se preporučuje osobama koje žele da se oslobode suvišnih kilograma.

Нема коментара:

Постави коментар