четвртак, 10. март 2011.

Slatkiši od algi od kojih se mršavi
Ko god je ikada pokušavao da drži dijetu zna da je najteže odreći se čokolade i slatkiša. Grupa britanskih naučnika rešila je da svima olakša muke i stvori dijetalne, a ukusne slatkiše od morskih algi.Zamislite da možete da uživate u svojim omiljenim poslasticama bez griže savesti i da pri tom i mršavite
San o tome da čokolada, kolači i ostali slatkiši mogu biti dijetalna hrana uskoro bi mogla postati stvarnost, na oduševljenje svih koji vode bitku sa viškom kilograma.  Britanski naučnici iz Njukasla su nedavno otkrili  kako vlakna koja se nalaze u nekim morskim biljkama sprečavaju apsorpciju masnoća, a da istovremeno ne kvare okus hrane, čak ga i poboljšavaju.
Iako je istraživanje u ranoj fazi, dosadašnji rezultati su ohrabrujući. Stručnjaci su ispitali 60 vrsta biljnih vlakana i otkrili da je najdjelotvornije ono koje se dobija iz jedne morske alge koja se već koristi u prehrambenoj industriji za dobijanje veće gustine. Vvlakna ove alge smanjuju apsorpciju masnoća iz hrane za čak 75 odsto. Posebna pogodnost vlakana morskih algi je ta što se ona mogu dodavati raznim prehrambenim proizvodima od hleba i jogurta do kolača i čokolada. Na taj način oko dve trećine svih masnoća u hrani samo bi prošlo kroz organizam, ne taložeći se.
Međutim, kako ovo istraživanje još uvek nije prevedeno u praktičnu primenu, i dalje će na snazi biti  umerena ishrana i telsna aktivnost za redukciju suvišnih kilograma. 

Нема коментара:

Постави коментар