субота, 19. март 2011.

Proso



Proso je ukusna žitarica blago slatkog ukusa, bez glutena (što je veoma važno za one koji su razvili preosetljivost na gluten iz pšenice i drugih žitarica).

Sadrži mnoštvo korisnih hranljivih sastojaka: 15% belančevina, veliku količinu biljnih vlakana, vitamine B kompleksa (uključujući tiamin, riboflavin i niacin), vitamin E, esencijalne aminokiseline arginin, lizin, histidin i triptofan. Sadrži posebno velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Odličan je izvor silicijuma koji pozitivno utiče na zdravlje kože, kose i noktiju. Sprečava opadanje kose, krtost i lomljivost noktiju i čisti ten. Proso poboljšava rad želuca, slezine i pankreasa.
Proso je jedina žitarica koja daje baznu pH vrednost krvi.
Sto grama prosa sadrži: 364 kcal 11 g bel. 4 g masti 71 g uglj. hid.


Recept za vas:
Kolač od prosa i jabuke

1 šolja rendane jabuke, 1 šolja belog kukuruznog brašna, 1 šoljica prosa, 4 kašike rastopljenog kokosovog ulja, 50 g smeđeg šećera, cimet.

Kukuruzno brašno pomešati sa smeđim šećerom i preliti sa 300 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji oko sat vremena. Kuvati proso na laganoj vatri u 3 puta većoj količini vode dok ne upije svu vodu. Rendanu jabuku pomešati sa kukuruznim brašnom i kuvanim prosom. Dodati 4 kašike rastopljenog kokosovog ulja i cimet. Masu staviti u odgovarajuću posudu za pečenje, poravnati kašikom i staviti da se peče.

Нема коментара:

Постави коментар