среда, 30. март 2011.

Prolećni čajevi




Zimsku inerciju će „razmrdati“ čajevi od hibiskusa, kamilice, šipka, matičnjaka, hrizanteme, sladića, jabuke, zaslađeni medom. Za prolećno čišćenje organizma i „jačanje“ krvne slike preporučuju se čajevi od koprive, žalfije i maslačka.
Vrkuta ili gospin plašt (Alchemilla vulgaris) se posebno preporučuje ženama protiv malokrvnosti.
Za prolećno čišćenje organizma i „jačanje“ krvne slike preporučuju se čajevi od koprive, žalfije i maslačka.
Protiv glavobolje probajte čaj od ruzmarina.
Zeleni čaj i čaj od jasmina uklanjaju masnoće. Pijte ih iz mali šolja tokom ili nakon „teškog“ obroka.
I još:
* Ishrana u proleće trebalo bi da stimuliše i podrži povećanu biološku aktivnost organizma, što znači da bi trebalo da bude lagana i lako svarljiva. Ako na proleće nastavite sa masnom, prženom, teškom hranom, vrlo brzo ćete osetiti prolećni umor.
* Tradicionalna kineska medicina savetuje izbegavanje slane i kisele hrane i konzumiranje blago gorkih namirnica poput spelta, raži, zelene salate itd.
* Ključna reč na proleće je „gvožđe“. Zato treba jesti rano prolećno bilje bogato ovim mineralom – koprivu, maslačak, vlašac, peršun.

Нема коментара:

Постави коментар