среда, 09. март 2011.

Preskakanje doručka loše po zdravljeDa je doručak najvažniji obrok u toku dana, odavno je poznato. Međutim, naučnici su utvrdili da između preskakanja jutarnjeg obroka i kardiovaskularnih bolesti postoji veza. Osobe koje izbegavaju da jedu pre devet časova često imaju povišen loš holesterol i sklonije su gojaznosti.
Učestalo preskakanje doručka može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem i ima kao posledicu pojavu lošeg holesterola, pokazali su rezultati australijskog istraživanja objavljenog u američkom naučnom časopisu AJCN (American Journal of Clinical Nutrition).
dorucak-1.jpg
Trebalo je da ispitanici odgovore koliko obroka dnevno imaju, pri čemu je preskakanje doručka definisano kao nekonzumiranje hrane između šest i devet časova ujutru.
gojaznost.jpg
Nutricionisti koji su sproveli istraživanje ustanovili su da su pojedinci koji su se izjasnili da ne jedu ujutru imaju širi struk, povišen insulin i loš holesterol.
Radi se, kako su istakli stručnjaci, o tome da je mozak, nakon osam sati sna, u stanju hipoglikemije (pad šećera u krvi) tako da su mu, za ponovno pokretanje, potrebni ugljeni hidrati. Te materije su prisutne, pre svega, u hlebu i žitaricama, pa je zato dobro da doručak bude bogatiji takvim namirnicama.
Takođe, šećer u krv, a zatim i mozak, može dospeti veoma brzo i posle voćnog doručka. 
Osim gojaznosti, kod osoba koje duži vremenski period izbegavaju doručak mogu se javiti i problemi sa kardiovaskilarnim sistemom, pa mnoge države popularišu jutarnji obrok kao neophodan za dobro zdravlje svakog pojedinca.
dorucak-box.jpg

Нема коментара:

Постави коментар