уторак, 08. март 2011.

Pogrešne informacije o štetnosti jaja


Prema najnovijim podacima, nivo holesterola u jajima nije onakav kako je objavljeno pre desetak godina. Naime, nivo holesterola je niži za 14% u odnosu na stare podatke, a istovremeno, analize su potvrdile da je nivo vitamina D u njima veći za neverovatnih 60%. 

Pogrešne informacije o štetnosti jaja

Iz toga nije teško zaključiti koliku je štetu javnom zdravlju donela nepotrebna paranoja zbog veze holesterola i konzumiranja jaja koja je na delu više od dvadeset godina. I sami lekari su ograničavali potrošnju jaja na svega 2 komada nedeljno, a mnogi su jaja potpuno isključili iz ishrane. 

Pogrešne informacije o štetnosti jajaJaja su su bila na stubu srama više od 20 godina, kao namirnica opasna po zdravlje, kao namirnica koja izaziva visok krvni pritisak itd. Ljudi su u to verovali jer su takvu tezu širili mediji, a podupirali lekari. 
 No, podaci na osnovu kojih se zaključivalo bili su pogrešni jer tadašnja analitika nije bila dovoljno precizna. Uzalud je ljudima objašnjavano da je holesterol normalna supstanca koju proizvodi jetra, ali postaje opasan po zdravlje tek kad u organizmu oksidira. 
Holesterol oksidiraju slobodni radikali nastali usled pušenja, uzimanja lekova i drugih toksičnih supstanci koje u telo dospevaju putem hrane, vode i vazduha. 
Jaja su dragocena namirnica dostupna čoveku tokom cele godine. Ona mogu biti glavni izvor dragocenih proteina. Osim toga, jaja se troše u bezbrojnim slatkim i slanim jelima, sosevima i salatama. Nezamenjiva su namirnica, kako po nutritivnoj vrednosti tako i po kulinarskoj upotrebljivosti. 
Jedno jaje sadrži 5,5 g biološki vrednih proteina što čini oko 11% ukupnih dnevnih potreba. Sadrži svega 68 kcal što je malo u odnosu na druge namirnice pa ne treba da čudi činjenica da se mogu jesti kuvana jaja i mršaviti. Naime, proteini iz jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnoj srazmeri. Posebno se odlikuju visokim sadržajem triptofana koga nema u drugim namirnicama u tolikoj količini. 
 Zatim, jaje je bogato retkim mineralima, kao što su selen i jod, ali i dragocenim zaštitnim faktorima kao što su lutein i zeaksantin. Pored toga, jaja su vredan izvor vitamina B12. Stoga, onaj stari reklamni slogan "svako jutro jedno jaje" i nije promašen, već naprotiv, zdrava preporuka koju bi trebalo poslušati.

Pogrešne informacije o štetnosti jaja

Нема коментара:

Постави коментар