среда, 09. март 2011.

Mutacije 13 gena uzrokuju bolesti arterija
Otkriveno 13 gena koji povećavaju rizik od pojave koronarnih oboljenja. Međunarodni tim stručnjaka koji je pronašao „krivce“ veruje da otkriće može da pomogne da se razviju nova sredstva protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Grupa od više od 150 istraživača iz nekoliko zemalja sačinila je listu od 13 gena koji dovode do opasnosti od koronarnih oboljenja.
Bolesti-srca-box-1.jpg

Otkriće bi moglo da pomogne da se pronađu nova sredstva protiv bolesti srca, glavnog uzroka smrtnosti u svetu.

Naučnici, njih 167, iz više od 100 kanadskih, evropskih i američkih organizacija, analizirali su podatke dobijene u 14 istraživanja DNK u kojima je učestvovalo više od 140.000 Evropljana.

Zaključak do kojeg su udruženim snagama došli stručnjaci jeste da kod onih ispitanika u čijim porodicama postoje slučajevi arterioskleroze (gomilanja masnoće na zidovima arterija) postoje mutacije 13 gena.

Bolesti-srca-box.jpg
Prema rezultatima studije objavljene u naučnom časopisu Nejčer dženetiks (Nature Genetics), udvostručen je broj gena za koje je utvrđeno da podstiču srčana oboljenja.

Na sama ta oboljenja, kako ističu naučnici, 50 odsto utiče genetika, ali i način života, kao što je konzumiranje duvana i alkohola i nedovoljna fizička aktivnost.

Нема коментара:

Постави коментар