недеља, 20. март 2011.

Kafa je zdrava, a piletina baš i nije!!!


Kafa je zdrava, a piletina baš i nije!!!Većina pravila o ishrani na koje nailazimo ili koje stalno slušamo u svakodnevnom životu su čiste besmislice.

Poznati svetski nutricionista Monika Rajnagel tvrdi da se često u životu vodimo izmišljenim činjenicama koje nam diktiraju ponašanje. Ona je izdvojila pet pravila koja jednom zauvek možete da zaboravite.

1. Jedite svaka dva, tri sata kako biste sprečili usporavanje metabolizma
Telo nećete izgladneti ako ne jedete duže od nekoliko sati. zapravo, potrebna su tri dana posta ili ozbiljne kalorijske restrikcije da bi telo počelo metabolički da se prilagođava. Zbog toga nema potrebe jesti svakih nekoliko sati da biste održali nivo šećera u krvi. Naprotiv, veći razmaci između obroka bolji su za regulaciju šećera u krvi i zdravlje uopšte.

2. Ne jedite kasno jer to goji
Kalorije koje unesete nakon 21 sat neće pruzrokovati da se ugojite u odnosu na kalorije koje ste uneli ranije. Najvažnije je koliko ste kalorija uneli tokom dana, a ne u koje vreme ste ih pojeli.

3. Kofein loše utiče na organizam
O kofeinu se često loše piše, ali većina tih pritužbi apsolutno nije tačna. Kofein ne šteti srcu niti slabi kosti. U stvari, kofein nudi niz zdravstvenih koristi: stimuliše mozak i središnji nervni sistem, a, po svemu sudeći, štiti i od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

4. Piletina je uvek zdraviji izbor mesa
Delovi govedine i svinjetine mogu da budu jednako nemasni kao i pileća prsa. Osim toga, neki delovi piletine i ćuretine mogu da imaju jednake količine masti kao i svinjski odrezak. Takođe, važan je i način pripreme. Da ne pričamo da govedina često sadrži gotovo dvostruko više gvožđa, cinka i vitamina B12 od ćuretine.

5. Izbegavajte kukuruzni sirup bogat fruktozom
Na biohemijskom nivou ovaj sirup ne goji niti šteti više od običnog šećera. Problem sa šećerom nije u tome koji šećer koristimo, nego količina koju unesemo. Cilj, dakle, nije da se zameni običan šećer nekom, navodno, zdravijom verzijom, nego da se smanji njegovo konzumiranje.

Нема коментара:

Постави коментар