среда, 30. март 2011.

Dobra dela umanjuju stres
Stara dobra izreka "ako pomažemo drugima, pomažemo sebi" zadobila je sasvim novu dimenziju posle novog istraživanja britanskih naučnika. Izgleda da je dobročinstvo jedan od najboljih načina da se izborimo sa stresom i manjkom samopouzdanja.


Negativni efekti konstantnog prisustva tenzije u životnom okruženju već su dokazani u naučnim istraživanjima. Tako je potvrđeno da stres umanjuje imunitet, povećava krvni pritisak, stvara rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od neplodnosti.

Eksperiment britanskih naučnika sa Univerziteta Saseks, koje je predvodio psiholog Dejvid Luis, pokazao je da se ovim opasnostima po organizam može stati na put činjenjem dobrih dela.
Grupa muškaraca i žena koji su imali zadatak da samo devet dana budu "dobri Samarićani" pokazali su na testovima znatno niži nivo stresa i više vere u sopstvene mogućnosti.
Naučnici tvrde da organizam ne prepoznaje razliku u malim i velikim dobrim delima. Dovoljno je ponekad pomoći komšijama da pospreme dvorište, starijima da pređu ulicu i slično.
Takvo ponašanje, pokazala su istraživanja, širi se poput virusa, ali ovog puta "dobrog" virusa, jer dobrota drugih motiviše ljude da i sami učine nešto za svoje bližnje.

Нема коментара:

Постави коментар