недеља, 27. март 2011.

Čestoslavica za jaka plućaČestoslavica je trajna zeljasta biljka, jajastih, pepeljastozelenih listova i ružičastih cvetića, koja dostiže visinu od 10 do 35 cm. Osim što je na oko veoma lepa, ova biljka poseduje lekovite moći o kojima su pisali i Rimljani. Naime, kada su osvojili sever Evrope i tamo otkrili čestoslavicu, prozvali su je "lekom sveta". Njene lekovite moći su se tako brzo proslavile da su ušle i u poslovicu. Kad bi Rimljanin hteo da oda priznanje nekom čoveku, rekao bi "on ima toliko dobrih osobina kao cenjena trava čestoslavica".

Čestoslavica je u narodu poznata i kao šumska maljava verenica i veronika. Najbolje uspeva na suvim mestima, svetlim šumama, proplancima…
ŠTA LEČI
Čestoslavica cveta od maja od jula. Za spravljanje lekovitih čajeva i tinktura koriste se svi delovi biljke, osim korena, pa je ne treba čupati, već seći, kako bi mogla da se obnavlja. Suši se u hladu, na promaji.
Ova lekovita biljka sadrži tanin, alkaloide, gorke materije, manitol, vosak, organske kiseline, etarska ulja i šećere… Zahvaljujući ovim lekovitim materijama, čestoslavica leči mnoge zdravstvene tegobe, a najblagotvornije deluje na disajne organe. Između ostalog, ona jača pluća i ublažava kašalj. Osim toga, čestoslavica blagotvorno utiče na bešiku, čisti bubrege, jetru, jača krv i ceo organizam.
Takođe, čestoslavica pomaže kod bolova u želucu, delotvorna je kod lečenja ekcema i drugih kožnih bolesti, naročito onih koje prati dosadni svrab. Snižava holesterol i odličan je lek protiv nervoze.
 
PROVERENI RECEPTI

Protiv glavobolje
Deset kašika sitno naseckane čestoslavice stavite u flašu, prelijte s pola litre rakije i ostavite da stoji tri nedelje. Ovom tinkturom možete da masirate bolna mesta, a kad imate glavobolju, namažite slepoočnice.

Za snažna pluća
Dve čajne kašičice čestoslavice prelijte sa 2,5 dl vrele vode i procedite posle deset minuta. Pijte tri šolje dnevno.

Za čišćenje jetre
Pomešajte 2 kašičice čestoslavice, 2 kašičice maslačkovog korena i kašičicu lazarkinje, prelijte sa 2,5 dl hladne vode i kuvajte dok ne počne da ključa. Sklonite sa šporeta, procedite i pijte tri šoljice dnevno tokom tri nedelje.

Protiv bolova u želucu
Pomešajte iste količine čestoslavice, nane, kičice, preslice i nevena. Dve kašičice mešavine prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite i pijte tri šoljice dnevno.

Нема коментара:

Постави коментар