недеља, 27. март 2011.

Atlas narodnih lekova


Karta sveta je i jedna velika narodna apoteka. I sve je u njoj na svom mestu: maslinovo ulje u Italiji, beli luk u Rusiji, tonik za kosu u Kanadi, a kora nara u Izraelu. Sve zemlje i kulture imaju svoje domaće lekove kojima se vekovima bore protiv zdravstvenih tegoba svih vrsta. Pre nego što se sledeći put požalite lekaru, setite se prvo ovog zanimljivog medicinskog atlasa.


Prema japanskom predanju, morske alge usporavaju ćelavljenje, pa čak i pospešuju rast kose. Nije ni čudno, pošto sadrže jod, mineral koji ima ključni značaj za rast kose. Preporučuje se dnevna doza od 150 mg.
BRAZILSKI POLJUBACBrazilci ne gube vreme na ćaskanje o vremenu. Nije nimalo čudno da muškarac na javnom mestu priđe ženi i zamoli je da je "ficar", to jest poljubi. Na francuski način, naravno. Pri tom nije obavezan da se upušta u ozbiljnu vezu s njom. Običaj se smatra potpuno bezazlenim, nekom vrstom rukovanja jezicima.

MEDENI IRCIIrci manje pate od dijabetesa nego ostali Evropljani. Možda zato što u ishrani koriste med umesto rafiniranog šećera. Med se duže vari od šećera tako da pankreas proizvodi manje insulina.

ŠEST ITALIJANSKIH PORCIJAAko večerate sa italijanskom porodicom sasućete u sebe šest vrsta jela i to svako na posebnom tanjiru. Kako su onda Italijani tako mršavi? Time što jedu jednu po jednu porciju brže ih zadovoljava ukus svake hrane, brže se zasite i, normalno, jedu manje. Većina ljudi u razvijenom svetu meša više vrsta hrane na istom tanjiru i zato im je potrebno više vremena - i više hrane - da utole glad.

NORVEŠKI RECEPTKada Norvežanina spopadne štucavica, on uzme kockicu leda i njome trlja Adamovu jabučicu jedan minut. Lekari kažu da hladnoća prekida refleksni luk između mozga i dijafragme, koji izaziva štucanje.

ŠVEDSKE BOBICEBorovnice su bogate supstancama koje ubijaju one sojeve bakterija koji izazivaju dijareju. Borovnica ima svuda po Švedskoj i zato ih Šveđani odvajkada koriste u slučaju da ih spopadne ova neprijatna boljka.

PRIBRANI SICILIJANCISicilija je prepuna plantaža limuna, a to je, po svoj prilici, razlog što su žitelji tog ostrva izuzetno pribrani ljudi. Naučnici su ustanovili da radnici u prostorijama ‘namirisanim’ limunom prave manje grešaka od onih koji svoje poslove obavljaju u ‘nenamirisanim’ kancelarijama. Miris limuna stimuliše hipokampus, deo mozga koji kontroliše i čulo mirisa i sposobnost koncentracije.

DOMAĆI MELEMItalijani vekovima koriste domaći melem protiv upale mišića, a spravljaju ga od jednakih delova maslinovog ulja i kamfora. Kada se utrlja u kožu, ova mešavina ubrzava krvotok i smanjuje upalu, a maslinovo ulje ublažava pečenje koje može da izazove kamfor.

MEDITERANSKA PREDNOSTPostoje dva razloga zašto muškarci u Gračkoj, Italiji, Francuskoj i drugim mediteranskim zemljama ređe obolevaju od srčanih oboljenja nego njihovi severni susedi. Njihova ishrana je bogata vinom, ribom i svežom salatom, a glavni izvor masti jeste maslinovo ulje. Ono sadrži mononezasićene masnoće koje čiste arterije od nagomilavanja štetnog holesterola.

RUSKI ANTIBIOTIK Ako se prilikom brijanja poseku, Rusi u posekotinu utrljaju beli luk. To rade još od Drugog svetskog rata, kada su njihovi naučnici otkrili da beli luk ima antibiotska svojstva.

KANAĐANI TO ZNAJUIndijanci iz plemena u Kvebeku žvakali su lišće zimzelenog drveća u slučaju zubobolje. Razlog leži u tome što se u tom lišću nalaze velike količine salicilata, prirodne forme aspirina. Kanađani takođe imaju običaj da ispiraju kosu mešavinom od jedne kašike jabukovog sirćeta i jednog litra vode. Sirće normalizuje PH vrednost kože glave i eliminiše perut.

NAR ČISTI SINUSE
Da bi ublažili bolove u grlu i promuklost, Izraelci prave čaj od kore nara. On smanjuje upalu sluzokože grla, a para od ovog čaja pročišćava sinuse.

BOSI I SNAŽNIPored toga što žive u neposrednoj blizini lavova ljudoždera, postoji još jedan dobar razlog zašto su Kenijci tako dobri maratonci. Retko nose cipele! Zbog toga su njihova stopala izuzetno jaka i mnogo manje podložna takvim poremećajima kao što su ravni tabani. Dakle, hodajte što više bosi, makar po kući. Tako ćete ojačati stopala, a i nećete tako često morati da perete tepihe.

KAFENISANJEStanovnici Južne Amerike imaju mnogo nižu stopu obolevanja od astme nego stanovnici Severne Amerike. Razlog je - kafa! Alergolozi tvrde da kofein opušta glatke mišiće u disajnim organima na sličan način na koji to čini lek teofilin.

POLARNI SEKSPrvog dana proleća, mnogi muškarci Njufaundlenda praktikuju paganski običaj koji dopušta oženjenim muškarcima da vode ljubav s kim god požele. Seksolozi smatraju da je to veoma korisna praksa, koja čoveka oslobađa i podmlađuje, i da služi kao neka vrsta izduvnog ventila. Ostatak godine svi su uglavnom verni.

  

Нема коментара:

Постави коментар