субота, 05. фебруар 2011.

Žvake pomažu održavanje linije

Žvake vam mogu pomoći da imate svež dah, da se izborite sa nikotinskom zavisnošću, možete poboljšati pamćenje, pa čak i da oslobodite suvišnih kilograma. Brojna istraživanja pokazala su da žvakaća guma "kroti" nalete gladi i na taj način regulišete telesnu težinu.

 
Nemojte da preterujete. Na žvake bez šećera gledajte kao na dodatno oružje u borbi protiv suvišnih kilograma

Žvakanje nekoliko žvaka tokom dana, svakako, nije dovoljno da se suvišni kilogrami sami od sebe istope - ako se ne pridržavate zdravog načina ishrane i izbegavate fizičke aktivnosti nećete radikalno izgubiti kilograme.
Istraživači preporučuju kao najbolje žvake bez šećera - jedna žvaka sadrži manje od 5 kalorija, u poređenju sa 10 kalorija, koliko ima žvaka sa šećerom. Takođe, osobe koje žvaću žvake unose čak 68 kalorija manje za vreme ručka, a da se pri tom te kalorije ne vraćaju, čak i ukoliko do kraja dana pojedu još puno hrane.
Žvake su takođe pomogle ispitanicima da se odupru naletima gladi, kao i da izbegnu privlačnu jako kaloričnu hranu, a osobe koje su žvakale žvake uspele su da sagore čak 5 odsto više kalorija. 
Ukoliko žvakanjem žvaka smanjite 50 kalorija dnevno, unesete neke male izmene u svoj životni stil, dnevno ćete uštedeti 100 kalorija, a ako zamenite kesu čipsa ili nečeg sličnog žvakom, i to samo jednom nedeljno, možete na taj način izgubiti čak 2 kilograma za godinu dana.
 
Loše strane
Iako žvaka može da pomogne prilikom smanjenja kalorija i izbegavanja kaloričnih grickalica, ne treba preterivati. Naime, većina žvaka bez šećera u sebi sadrži zaslađivač - sorbitol. Ova supstanca je u stvari šećerni alkohol koji tanko crevo jako teško apsorbuje i ima laksativno dejstvo.

Нема коментара:

Постави коментар