Пређи на главни садржај

Žvake pomažu održavanje linije





Žvake vam mogu pomoći da imate svež dah, da se izborite sa nikotinskom zavisnošću, možete poboljšati pamćenje, pa čak i da oslobodite suvišnih kilograma. Brojna istraživanja pokazala su da žvakaća guma "kroti" nalete gladi i na taj način regulišete telesnu težinu.

 
Nemojte da preterujete. Na žvake bez šećera gledajte kao na dodatno oružje u borbi protiv suvišnih kilograma

Žvakanje nekoliko žvaka tokom dana, svakako, nije dovoljno da se suvišni kilogrami sami od sebe istope - ako se ne pridržavate zdravog načina ishrane i izbegavate fizičke aktivnosti nećete radikalno izgubiti kilograme.
Istraživači preporučuju kao najbolje žvake bez šećera - jedna žvaka sadrži manje od 5 kalorija, u poređenju sa 10 kalorija, koliko ima žvaka sa šećerom. Takođe, osobe koje žvaću žvake unose čak 68 kalorija manje za vreme ručka, a da se pri tom te kalorije ne vraćaju, čak i ukoliko do kraja dana pojedu još puno hrane.
Žvake su takođe pomogle ispitanicima da se odupru naletima gladi, kao i da izbegnu privlačnu jako kaloričnu hranu, a osobe koje su žvakale žvake uspele su da sagore čak 5 odsto više kalorija. 
Ukoliko žvakanjem žvaka smanjite 50 kalorija dnevno, unesete neke male izmene u svoj životni stil, dnevno ćete uštedeti 100 kalorija, a ako zamenite kesu čipsa ili nečeg sličnog žvakom, i to samo jednom nedeljno, možete na taj način izgubiti čak 2 kilograma za godinu dana.
 
Loše strane
Iako žvaka može da pomogne prilikom smanjenja kalorija i izbegavanja kaloričnih grickalica, ne treba preterivati. Naime, većina žvaka bez šećera u sebi sadrži zaslađivač - sorbitol. Ova supstanca je u stvari šećerni alkohol koji tanko crevo jako teško apsorbuje i ima laksativno dejstvo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.