четвртак, 17. фебруар 2011.

Zašto muškarci lakše mršave od žena


Poznato je da je sve lakše udvoje, te se tako mnogi parovi odlučuju i da se zajedno "bace na dijetu". Međutim, kada dođe vreme da partneri stanu na vagu i uporede svoj učinak, većina žena bude razočarano time što su njihovi partneri uspeli da se za kratko vreme reše većeg broja neželjenih kilograma.


Muškarci se lakše fokusiraju na željeni cilj i imaju jaču volju, te lakše gube kilograme od žena
Naučnici su upravo iz ovog razloga nedavno sproveli istraživanje  koje je nedvosmisleno pokazalo da muškarci lakše mršave od žena. Velike razlike u polovima postoje i na psihološkom i na fiziološkom planu i mada su žene češće te koje se podvrgavaju dijetama, muškarci su uspešniji u sprovođenju istih.

Jedan od razloga za njihov uspeh je i taj što su muškarci praktičniji, te više orijentisani na cilj koji žele da postignu, zbog čega im je lakše da se posvete dijeti i da ignorišu pritisak društva.
Kao drugi razlog za slabiji uspeh žena u držanju dijeta, naučnici vide i to što se žene podvrgavaju restrikciji ishrane vrlo često, te im to postaje stil života, za razliku od jačeg pola. Kako su žene redovno na dijeti, redovno se suočavaju i sa iskušenjima, a kada muškarac reši da oslabi on se tome u potpunosti posveti, bez posrtanja.

Sledeća zamka za žene krije se upravo u tome što su pokušale bezbroj dijeta, te su u glavi stvorile predrasude i ideje zbog kojih češće sumnjaju u sebe i u uspeh svoje namere, te im je samim tim i volja slabija i lakše prekidaju dijetu.
S druge strane, muškarci imaju pozitivniji pristup dijeti jer prosto veruju u svoj uspeh. Motivacija za dijetu je još jedan od problema za žene jer većina njih želi da oslabi zbog estetskog efekta, dok se muškarci odlučuju na dijetu uglavnom iz zdravstvenih razloga. Kako svemu pristupaju emotivno, a ne racionalno poput svojih partnera, žene imaju tendenciju da iskomplikuju svoju dijetu i ako ne vide rezultate u kratkom roku, odustaju.

Ipak, kad se psihološki razlozi stave po strani nastupaju i oni fiziološki, a velika razlika u hormonima, obliku tela i procentu masnoće ženama dodatno otežava stvar. Muški hormon testosteron i ženski hormon estrogen odgovorni su za distribuciju masnih naslaga u telu od puberteta pa nadalje. Zbog toga se kod žena masne naslage talože oko kukova, a kod muškaraca oko stomaka, a kako estrogen još više podstiče telo da nagomilava masne zalihe to ženama stvara dodatne probleme. Osim toga, muškarci imaju veću mišićnu masu zbog čega im je i metabolizam brži, te lakše sagorevaju kalorije.

I evolucija je odigrala značajnu ulogu u celoj priči, jer su muškarci bili lovci a žene odgovorne za reprodukciju. Budući da u praistorijska vremena nije bilo dovoljno hrane, priroda se postarala da telo žene deponuje dovoljno zaliha masnoće kako bi se omogućila ishrana ploda u materici. Hrane sada ima u izobilju i vremena su se promenila, ali genetika nije. 

Нема коментара:

Постави коментар