субота, 05. фебруар 2011.

Temperatura se skida tek kada pređe 38,5 stepeni
Antibiotike treba davati tek ako ih preporuči lekar, a za skidanje temperature koristite sirupe, dvotrećinski rastvor alkohola i tuširanje mlakom vodom, savetuje dr Olivera Todorović, pedijatar.


Povišena temperatura kod dece čest je simptom mnogih bolesti, a tokom zimskih meseci jedan je od najčešćih razloga za vođenje deteta predškolskog uzrasta pedijatru.
Dr Olivera Todorović, pedijatar u Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ u Borči, objašnjava da je visoka temperatura kod najmlađih najčešće posledica virusne ili bakterijske infekcije.

OBLAČITE IH KAO I SEBE
Roditelji su, ukazuje naša sagovornica, skloni da za vreme hladnih dana pretopljavaju decu.
– Oni često misle da je deci hladnije nego njima, pa pregrejavaju stanove ili im oblače previše odeće. To je pogrešno jer deca imaju isti termoregulacioni sistem kao i odrasli. Temperatura u stanu ne bi trebala da bude veća od 22–23 stepena, a u prostoriji gde se dete kupa za dva, tri stepena viša. Neka deca su zimogrožljiva, a neka lakše podnose niske temperature, što je vrlo često nasledno, pa roditelji i na to treba da obrate pažnju – kaže dr Todorović.
SIRUPI, ALKOHOL, TUŠIRANJE
Ona savetuje roditeljima da, kada temperatura pređe 37,5 stepeni, treba pažljivo pratiti stanje deteta i temperaturu češće meriti, ali je ne treba skidati.
– S obaranjem temperature kreće se tek kada ona dostigne 38,5 stepeni. Za to mogu da posluže sirupi za skidanje temperature, kao što su „brufen“, „ibuprofen“ ili „paracetamol“, koji smeju da se koriste i bez konsultacije s lekarom. Osim sirupa, pomaže i stavljanje obloga napravljenih od dve mere alkohola i jedne mere vode. Dobro je i tuširati dete polumlakom vodom, posle čega ga ne treba pretopljavati – kaže doktorka.
Za razliku od sirupa koji se detetu mogu dati i pre posete lekaru, to nikada ne treba činiti s antibioticima jer se oni daju isključivo ako ih preporuči lekar.

OBIČAN TERMOMETAR NAJPOUZDANIJI
Ona naglašava da je takođe pogrešno prestati sa davanjem sirupa za temperaturu čim dete počne da pije antibiotike.
– Roditelji greše ako tako postupaju jer sirup za obaranje temperature treba davati sve dok ona ne padne – ukazuje dr Todorović.
Njen je savet da temperaturu treba meriti običnim termometrom sa živinim stubom koji se stavlja ispod pazuha i drži pet minuta jer je on pouzdaniji od termometara koji se stavljaju na čelo ili u usta.
Na pitanje zašto je temperatura obično veća u večernjim satima, doktorka kaže da se ovo naročito dešava u slučajevima bakterijskih infekcija jer se uveče ljudski organizam umiri, pa su bakterije aktivnije.
  


Нема коментара:

Постави коментар