Пређи на главни садржај

Spining trening - ubica kalorija


Spining, poznatiji i kao "indoor cycling",  pravi je ubica kalorija. Retko koji grupni trening je tako efektivan i tako motivišući poput "cyclinga". Ovaj originalni grupni trening, kao što samo ime govori, izvodi se na sobnim biciklima uz vođstvo i motivaciju instruktora.  


Tokom treninga je važna pozicija na biciklu, a kako ne biste trenirali pogrešno, prilikom prvog treninga zamolite instruktora da vam objasni ispravnu poziciju. Naime, sobni bicikli su napravljeni da pašu svim veličinama, ali potrebno ih je prilagoditi
Otkako se pojavio u specijalizovanim fitnes centrima u kratkom vremenu je osvojio vežbače i danas se ubraja u jedan od najpopularnijih i najposećenijih grupnih programa širom sveta. Trend je naravno zahvatio Srbiju.

POSEBAN I POPULARAN
Ovu vrstu treninga nazivaju indoor cycling, spin racing, xcyle ili pak spining. Koji god naziv bio u
pitanju, reč je o istom principu. Prebacivanje dragog sporta vožnje bicikla iz spoljašnjeg okruženja u unutrašnjost dvorane.

OBLIKUJE I JAČA
Tokom jednog treninga vežbate svoju izdržljivost, snagu i tehniku u isto vreme. A pri tome nije važno
da li napolju pada sneg, pljušti kiša ili duva vetar. Odličan je odabir za sve one koji ne vole treninge uz komplikovane pokrete i koreografiju. Ipak, kod ove vrste treninga je veoma važno da ste svesni svog fizičkog stanja i svojih mogućnosti. Naime iz spininga ćete izvući maksimum samo ako ste svesnikoliko daleko možete da idete, a da je to u granicama normale. Naime, poneseni grupom oko sebe, dobrom muzikom i motivišućim glasom trenera, može se dogoditi da pedaliramo prejako, a to vodi do pulsa koji je iznad idealnih vrednosti za treniranje. A tada je trening sve sam ne efektan.

SAMI ODREĐUJETE TEŽINU I NIVO TRENINGAPrednost ove vrste grupnog treninga je to što sami možete da odredite težinu i nivo treninga. Dok se na prvu čini kako svi pedaliraju jednakim intenzitetom, svako individualno namešta brzinu i težinu treninga. To znači da se, bez obzira na vašu trenutnu kondiciju i izdržljivost, možete priključiti ovom treningu. Pogrešno je mišljenje da je u pitanju hardcore trening koji samo oni retki uspeju da izdrže. Da, istina je da spinning da pretvorite u težak trening, ali isto tako kao početnik možete da krenete lakšim tempom.
  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.