понедељак, 14. фебруар 2011.

Riješite se PMS-a na prirodan način

Predmenstrualni simptom ili PMS nije stanje, nego skup neugodnih simptoma koje mnoge žene osjećaju nedeljno do dva prije menstruacije. Procjenjuje se da oko 40 posto žena doživljava neki stepen PMS-a i mnoge s uspjehom ublažavaju simptome s jednim ili više prirodnih pripravaka.


Pronađeno je 150 različitih simptoma PMS-a, a najčešći su iscrpljenost, razdražljivost, depresija, glavobolja, nervoza, napetost, promene raspoloženja, nadutost, proliv, zatvor, čežnja za slatkim, osjetljive i povećane dojke, grčevi maternice, promjene u seksualnoj želji, bol u leđima, akne, oticanje gležnjeva i prstiju…

Simptomi PMS-a često se znaju pogoršavati ako se hranite nezdravo. Stoga, da biste lakše prebrodili te dane u mjesecu, smanjite unos masne i slane hrane, posebno u vrijeme menstruacije. Izbjegavajte prejedanja, a radije jedite manje obroke više puta na dan. Jedite hranu bogatu vlaknima i kompleksnim ugljenohidratima, kao što su povrće i mahunarke, a izbjegavajte ljutu i kiselu hranu te kofein jer mogu dodatno pogoršati simptome. Da biste uspešno proterali simptome PMS-a, okrenite se prirodnim lekovima koje autorica Debora Yost preporučuje u svojoj knjizi 'Vodič kroz prirodne lekove'.

Istjerivači PMS-a

Kalcijum - Istraživanja pokazuju da suplementi kalcijuma donose poboljšanje kod raznih simptoma PMS-a. u jednoj studiji 500 žena s PMS-om uzimalo je 1.200 miligrama kalcijuma u obliku kalcijuma karbonata kroz tri meseca. Prijavile u ublažavanje simptoma promena raspoloženja, zadržavanja vode, čežnje za hranom i grčeve.
Preporučena doza: Uzimanje 1.500 mg na dan podijeljeno na više doza.

Magnezijum
 - Ovaj mineral, uključen u regulaciju estrogena, pokazao se korisnim u ublažavanju menstrualnih grčeva.
Preporučena doza: uzimajte 250 mg na dan po potrebi.

PhotoCuisine
Saveznik u borbi s PMS-om je i maslačak
Vitamin B6 - Piridoksin ublažava depresiju povezanu s PMS-om. Uz to pomaže pri apsorpciji magnezijuma.
Preporučena doza: uzimajte 50 mg jedanput ili dvaput na dan.

Vitamin E - Ovaj vitamin smanjuje osjetljivost dojki, glavobolju, iscrpljenost i nervozu povezanu s PMS-om. U istraživanju koje obuhvatilo 75 žena koje su dva meseca uzimale vitamin E, njih 75 posto prijavilo je ublažavanje simptoma PMS-a. 
Preporučena doza: uzimajte 400 I. J. na dan.

KonopljikaOva biljka od davnina se koristi u lečenju menstrualnih poremećaja zbog svoje mogućnosti uravnoteženja hormona. Žene sklone depresiji ne bi je trebale koristiti.
Preporučena doza: Na dan uzimajte od 180 do 240 mg standardiziranog ekstrakta.

Maslačak
Ova biljka je blagi diuretik i može pomoći u manjem zadržavanju tekućine povezanom s PMS-om.
Preporučena doza: Uzmite 300 mg tri puta na dan prije mjesečnice.

Ulje noćurkaListovi i cvet noćurka sadržavaju vredno ulje koje ublažava niz simptoma PMS-a uključujući grčeve, depresiju i osetljive dojke.
Preporučena doza. Uzimajte 500 mg dva puta na dan.

Kineska anđelika - Poznata i kao ženski ginseng, kineska anđelika ublažava bolne grčeve.
Preporučena doza: Uzimajte od 300 do 500 mg dva puta na dan pre nedelju dana  dobijanja menstruacije.

Нема коментара:

Постави коментар